Skip to main content

Zwangerschapskalender

8e week van de zwangerschap: de baby is aangesloten op mama's bloedsomloop

U bent nu in de 8e week van de zwangerschap, op het einde van de tweede maand en in het eerste trimester.

Grootte van de baby in de 8e week van de zwangerschap

In de 8e week van de zwangerschap is het embryo ongeveer 1,5 tot 1,6 cm groot, net zoals een braambes. Ook de uitstulpingen doen denken aan een braambes, maar worden later vingers en tenen. Daarom wordt deze fase ook wel het stadium als 'gummibeertje' genoemd, omdat de handen en voeten van dat beertje ook louter uitstulpingen zijn. Het embryo groeit continu, week na week. Het is echter nog veel te vroeg om het gewicht te bepalen. Volgens medische schattingen weegt het kleintje ongeveer 0,25 gram.

Ontwikkeling van de baby

In de 8e week van de zwangerschap tilt uw schatje zijn hoofdje voor het eerst op en strekt zich uit. De ledematen ontwikkelen zich steeds beter: de structuur van de handen en voeten wordt langzaam duidelijk. Vingers en tenen beginnen zich te ontwikkelen. Tussen vingers en tenen bevindt zich nog altijd een huid, net als zwemvliezen. Die verdwijnt binnenkort, waarna uw baby zijn vingers en tenen afzonderlijk kan bewegen.

Boven de ogen ontstaat een kleine huidvouw, die later het ooglid vormt. Het duurt echter nog een hele tijd voor de structuur en functie van de ogen volledig uitgebouwd zijn.

Op de echo herkent u in het hoofdje de toekomstige hersenen als een geheel van blaasjes. Dat is het voorstadium van een babyhoofdje, zoals de pasgeborene bij zijn geboorte heeft.

De eerste interne organen, de maag en nieren, zijn ook al gevormd. Deze hebben het meeste tijd nodig voor de ontwikkeling van hun anatomische structuur en fysiologische functie. Alle andere levensbelangrijke organen zijn de komende weken aan de beurt.

Vanaf de 8e week van de zwangerschap ondergaat uw baby langzaam de transformatie van embryo naar foetus.

Het hartje klopt dubbel zo snel als bij een volwassene en pompt onvermoeibaar zuurstofhoudend bloed in het kleine organisme. Dat is een noodzakelijke ondersteuning voor de gezonde ontwikkeling van alle organen! Zuurstof is de basisvoorwaarde voor de ontwikkeling van uw baby en moet altijd voldoende beschikbaar zijn. Dat is de taak van de placenta.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 8e week van de zwangerschap

Misschien merkt u dat in de 8e week van de zwangerschap de typische symptomen langzaamaan verminderen. Uw lichaam past zich namelijk steeds beter aan de nieuwe hormonale toestand aan. Tegen het einde van de derde zwangerschapsmaand zouden de misselijkheid, het braken en de zeurende pijn in uw onderbuik verdwenen moeten zijn. Alleen uw borsten blijven zich nog ontwikkelen om zich voor te bereiden op de voeding van uw kind na de geboorte. Maar ook het pijnlijke, spannende gevoel en de hypergevoeligheid van de tepels zullen langzaam wegebben.

Draag nog steeds zorg voor uzelf om uw kind te beschermen en loop geen enkel risico. Beperk de inname van genotsmiddelen (bijv. koffie) en andere cafeïnehoudende dranken, zoals cola. Voor de gezonde ontwikkeling van uw kind zijn alcohol en nicotine absoluut uit den boze.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Gevoelsleven in de war

Een babybuikje is nog niet zichtbaar, dus vrienden en kennissen vermoeden nog niet dat u zwanger bent. Alleen personen die u heel goed kennen, merken misschien een andere emotionele toestand op, want uw gevoelens zitten nu in een achtbaan. Het ene moment straalt u van vreugde, het volgende barst u bijna in tranen uit. Sowieso zitten de tranen u vaak hoog. Dat kan ook uw omgeving opvallen, zoals uw collega's op het werk of vrienden, omdat u deze uitbarstingen moeilijk kunt tegenhouden of controleren. Deze gemoedstoestand komt u waarschijnlijk bekend voor uit uw puberteit, toen de gewijzigde hormoonhuishouding ook de reden was voor uw verwarde gevoelsleven.

Een overzicht van de beste tips

Beslis samen met uw partner bewust wanneer en aan wie u de blijde boodschap wil verkondigen.

Geregeld een wandeling maken bezorgt u een goede nachtrust en helpt bij een optimale zuurstoftoevoer.

Eet verschillende groentesoorten ook rauw. Zo krijgt u gemakkelijker de extra portie vitaminen en vitale stoffen binnen.

Als u last heeft van misselijkheid, kunt u overdag licht verteerbare thee drinken om uw vloeistofniveau op peil te houden.

Koop of leen een boek over zwangerschap. Zokunt u samen met uw partner nalezen wat er zich in uw lichaam afspeelt.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Foliumzuur, vitamine B en jodium

Blijf verse en foliumzuurrijke voeding eten. Vergeet bovendien niet voldoende vitamine B via voedingsmiddelen en eventueel via supplementen in te nemen. Ook uw behoefte aan jodium neemt tijdens de zwangerschap toe en moet altijd op peil zijn, zodat de schildklier van de baby zich zonder problemen kan ontwikkelen.

Vraag aan uw arts een geschikt preparaat dat beide behoeften afdekt.

Na de bevalling vermindert eerst uw behoefte aan foliumzuur. Een vrouw die borstvoeding geeft, heeft echter nog steeds meer foliumzuur nodig dan een normale volwassen vrouw.

Aanval op het natuurlijke tandglazuur

Als u vaak moest/moet braken, kunt u beter even langsgaan bij de tandarts. Bij het braken komt het maagzuur langs de mondholte en de tanden, die door het agressieve zuur beschadigd kunnen raken. Ook als u na het braken uw mond gespoeld en uw tanden gepoetst heeft, kan er blijvende schade aan de tanden zijn.

Uw tandarts kan u na een controle vertellen of de beschermende laag tandglazuur al aangetast is. Verder kan hij u mogelijkheden geven om uw tanden te helpen beschermen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.