Uitgebalanceerde babyvoeding

Waarom is vandaag - in tegenstelling tot vroeger - diversiteit en variatie in de aanvullende voeding aanbevolen?

In de eerste maanden staan baby’s bijzonder open voor nieuwe smaken. Het wordt daarom aanbevolen, baby's al op deze leeftijd een gezonde verscheidenheid aan voedsel aan te bieden. Wanneer baby’s zo vroeg mogelijk aan verschillende smaken en gezonde voeding wennen, accepteren ze deze beter dan wanneer ze ouder zijn. Eerder werd een nogal eenzijdig dieet geadviseerd om allergieën te voorkomen. Tegenwoordig weet men na vele wetenschappelijke studies, dat het ook belangrijk is dat het immuunsysteem ingrediënten zoals vis, eieren of melk al als vaste voeding leert kennen.

Hoe kan ik deze aanbeveling het beste uitvoeren bij het voeden van mijn baby?

Het lunch-menu is de eerste vaste voeding voor baby's. Het is geweldig dat er zoveel lekkere variaties te proberen zijn. Nadat uw baby goed is gewend aan het eten van een lepel, kunt u elke dag voor afwisseling zorgen. De ene dag kunt u bijvoorbeeld een menu met rundvlees en wortelen invoeren en de volgende dag, bijvoorbeeld groenten met ham. Door verschillende soorten groenten, vlees, af en toe vis en vegetarische maaltijden brengt u variatie aan in uw baby's dieet.

Waarop moeten ouders letten bij vegetarische menu’s?

Voer een paar lepels (ongeveer 50g) vitamine C-rijke vruchten of fruitsap in als dessert. Dit bevordert de absorptie van ijzer uit granen en groenten. IJzer is essentieel voor bloedvorming en mentale ontwikkeling van de baby en heeft daarom een speciaal belang in babyvoeding.    

Vegetarische menu's moeten geselecteerde ingrediënten bevatten, zoals volle granen (havervlokken, gierst), amarant of peul- vruchten zoals linzen. Deze voedings- middelen zijn onder de vegetarische ingrediënten een goede bron van ijzer.

Om het ijzer uit groenten en granen beter te kunnen opnemen, is het belangrijk om aan de maaltijd vitamine C-rijke vruchten of vruchtensap toe te voegen. Een paar rijk gevulde lepels als dessert.