Zo slaapt uw baby veilig

In zeldzame gevallen wordt de plotselinge en onverwachte dood van een ogenschijnlijk gezond jong kind van één maand tot één jaar vastgesteld tijdens zijn slaap, dit is wiegendood. Het is mogelijk om een aantal factoren te beïnvloeden om het risico op wiegendood te beperken. De slaapomgeving van uw kind is een van de belangrijkste elementen.De aanbevelingen zijn wetenschappelijk en in de praktijk bewezen

Rugligging

Uw baby moet vanaf de 1e dag en altijd - dus ook overdag - op zijn rug slapen. Dat is de belangrijkste voorzorgsmaatregel voor veilige slapen. Het risico op wiegendood wordt daarmee met 50 % verlaagd.

De vrees dat uw baby in rugligging braaksel zou kunnen inslikken of er zelfs in zou kunnen stikken, is volgens experts volledig ongegrond. Helaas is deze misvatting voor veel ouders nog een reden om niet voor deze veilige slaappositie te kiezen.

Wanneer uw baby wakker en actief is, moet hij op de buik gelegd worden, zodat hij zijn rugspieren versterkt. Later, wanneer uw baby zich op eigen kracht op zijn buik kan draaien om te slapen, mag u hem in deze positie laten slapen. In dat ontwikkelingsstadium is de kans op wiegendood zeer klein en speelt de slaappositie niet zo'n grote rol meer.

Slaapzak in plaats van deken

Een passende babyslaapzak kan niet weggetrappeld of over het hoofd getrokken worden.

De vuistregel voor de juiste grootte van de slaapzak: lichaamslengte min hoofdlengte plus 10-15cm. De halsopening mag niet groter dan de hoofdomtrek. Er zijn al slaapzakken verkrijgbaar voor pasgeborenen.

Bescherming tegen oververhitting

Baby’s hebben het graag koel wanneer ze slapen.Zet alleen de verwarming aan wanneer de slaapkamertemperatuur lager wordt dan 18°C. Zet het wiegje of bedje niet naast de verwarming of in de zon. De handjes en voetjes van uw baby mogen koud aanvoelen, dat wil niet zeggen dat hij het koud heeft.

Om te slapen heeft uw baby niet meer nodig dan een luier, een romper, een pyjama en een slaapzak - bij hoge kamertemperatuur in de zomer volstaat minder. Wanneer uw baby zweet aan zijn nek, is de omgeving te warm.Leg uw baby niet te slapen met een mutsje op. Via zijn onbedekte hoofdje kan hij zijn temperatuur het best regelen. Warmwaterkruiken en warmtedekens - indien deze nodig zijn - mogen alleen gebruikt worden om het bedje voor te verwarmen. Tijdens het slapen zijn ze onnodig en gevaarlijk. Een schapenvacht of iets dergelijks hoort ook niet in een babybed.

Sigarettenrook is schadelijk

Roken in de buurt van de baby verhoogt het risico op ziektes evenals het risico op wiegendood. Gelieve roken te vermijden tijdens de zwangerschap en tijdens het eerste levensjaar.  De woonomgeving zou rookvrij moeten zijn, dit geldt in het bijzonder voor de kamer waar de baby slaapt.

Eigen babybed in de slaapkamer van de ouders

In zijn eerste levensjaar zou de baby in uw slaapkamer in zijn eigen bedje moeten slapen. Het geluid van uw ademhaling heeft een positief effect op de regulatie van de ademhaling van uw baby.

Kenmerken van het bed:

  • een stevig, luchtdoorlatende matras
  • geen kussens
  • geen schapenvellen, zachte bekleding of knuffels

Borstvoeding is gezond

Kinderen die borstvoeding krijgen hebben een verminderd risico op wiegendood. Indien mogelijk zou u uw baby 4 – 6 maanden borstvoeding moeten geven. Dit versterkt zijn lichaam en immunsysteem