Multivitaminen – foliumzuur

Waarom is foliumzuur zo belangrijk?

De ‘vitamine voor moeders’ is foliumzuur. Dat blijkt ook uit de duidelijk verhoogde behoefte aan foliumzuur van moeders in wording. Voor de zwangerschap bedraagt de behoefte aan foliumzuur 400 µg, tijdens de zwangerschap stijgt deze tot 600 µg. Dat komt neer op een stijging van de behoefte met 50 %! Over het algemeen wordt er echter te weinig foliumzuur opgenomen via de voeding. Foliumzuur behoort tot de groep de B-vitamines. Het is een allround talent. Het helpt bij de celdeling en speelt ook een doorslaggevende rol bij de vorming van nieuwe cellen. Bovendien helpt het bij de bloedaanmaak en bevordert het de ontwikkeling van de hersenen.

Goede bronnen van foliumzuur

Er zit veel foliumzuur in groene sla, groenten (bijv. broccoli), tomaten, aardappelen, eieren, vlees en volkorenproducten. Foliumzuur is echter zeer gevoelig. Het wordt bijna volledig afgebroken door warmte, licht en zuurstof. Het is nagenoeg onmogelijk om tijdens de zwangerschap genoeg foliumzuur op te nemen alleen via de voeding. Zo zou een zwangere dagelijks ca. 20 kg broccoli moeten eten, om te voorzien in de gestegen behoefte aan foliumzuur.

Daarom zijn met foliumzuur verrijkte voedingswaren en speciale voedingssupplementen als HiPP Natal heel belangrijk voor moeder en kind in deze gevoelige levensfase. Bovendien verbruikt het lichaam hel foliumzuur zeer snel, zeker wanneer er een tweeling of meerling op komst is of in geval van snel op elkaar volgende zwangerschappen. Het is overigens verstandig om er niet pas vanaf de zwangerschap te beginnen op te letten dat u genoeg foliumzuur inneemt. De reserves moeten al voordien aangevuld worden!
Vrouwen met kinderwens moeten al voor ze zwanger zijn beginnen me de inname van extra foliumzuur.

Gevolgen van een tekort

Wie een tekort aan foliumzuur heeft, voelt zich moe en zwak. In extreme gevallen is misvorming van het kind mogelijk, bijvoorbeeld de zogenaamde ‘open rug’. Deze ontstaat wanneer de neurale buis niet sluit. Een ander mogelijke gevolg is de hazenlip. Daarom is foliumzuur met name in de embryonale fase (dus in de eerste drie maanden van de zwangerschap) bijzonder belangrijk.