Eten voor twee?

Tijdens de zwangerschap heeft uw lichaam zware taken te vervullen

Tijdens de 40 weken durende zwangerschap heeft uw lichaam zware taken te vervullen: het kind wordt volledig gevoed via de navelstreng en moet voortdurend van voedingsstoffen voorzien worden. Kortom, uw lichaam bevindt zich in een uitzonderlijke toestand en draait op volle toeren. Uitgerekend nu is een gezonde voeding even belangrijk als preventieve onderzoeken en beweging in de open lucht.

Voldoende voedingsstoffen zijn belangrijk

Alles wat het kind nodig heeft, haalt het uit de bloedsomloop van de moeder. Wanneer nodig, zal het ook de reserves van het moederlichaam aanspreken. foliumzuur, jodium, ijzer enz. bevorderen zijn geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Indien deze stoffen in voldoende mate voorhanden zijn, kan het kind zich optimaal ontwikkelen en komt de moeder ook niets te kort. Moeder en kind hebben er dus beide evenveel baat bij dat de moeder zich goede voedt.

Denk erom dat er ook tijdens de borstvoeding veel van uw lichaam verlangd wordt. Daarom is dan ook nog belangrijk dat u evenwichtig eet en voldoende voedingsstoffen tot u neemt.

De oude regel dat u moet eten voor twee, klopt echter niet

De oude regel dat u moet eten voor twee, klopt echter niet. Tijdens de eerste drie maanden heeft een zwangere vrouw geen extra energie nodig. Pas daarna, dus vanaf de vierde maand, mag u per dag ca. 250 kcal meer eten. Dat stemt overeen met een extra kommetje muesli of een belegd broodje.

Wat moet u dan doen om ‘goed’ te eten? Wat telt, is de inhoud van de voedingsmiddelen. Uw eten moet zoveel mogelijk verschillende vitamines en mineralen bevatten en zo weinig mogelijk calorieën. Niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit.

Experts hebben het in dat verband over een hoge voedingsstofdichtheid. Dat wil zeggen: dagelijks vers fruit, groenten, sla, aardappelen, volkorenproducten, magere melkproducten, regelmatig zeevis voor de omega-3-vetzuren en occasioneel vetarm vlees – dat is het ideale dieet tijdens de zwangerschap. Het is ook belangrijk genoeg te drinken.

Maar ook als u bewust eet, is het mogelijk dat er tekorten ontstaan van bepaalde voedingsstoffen. Vooral foliumzuur en jodium en omega-3-vetzuren met een lange keten (DHA) zijn vaak in onvoldoende mate in de voeding aanwezig.

Daarom raden voedingsdeskundigen aan tijdens de zwangerschap en de borstvoeding voedingssupplementen te nemen die exact afgestemd zijn op de behoeften van zwangere en borstvoeding gevende vrouwen. Vraag raad aan uw gynaecoloog.

Beter minder maar vaker

Eet niet meer dan anders, maar beter. U mag alles eten waar u zin in hebt, maar de maaltijden moeten goed gespreid zijn over de dag:

  • overvloedig ontbijt
  • 's middags een hoofdmaaltijd
  • 's avonds een kleine, lichte maaltijd
  • een tot twee kleine snacks tussendoor

 

Aanbevolen hoeveelheden van de verschillende voedingsgroepen

  Fruit Groenten Volkorenpr. Vlees Vis Melkpr. Plant. vet
Foliumzuur  
       
Vitamines B  
 
 
Vitamine C
         
IJzer