Vanaf de 4e maand tot de zesde maand

Borstvoeding - zo lang u en uw kind willen

* Begin met vaste voeding passend bij de ontwikkeling van uw baby en begin op z’n vroegst einde van de vierde maand en uiterlijk einde van de zesde maand.

Het juiste moment voor het invoeren van vaste voeding

Baby’s zouden op zijn vroegst aan het einde van de leeftijd van 4 maanden en uiterlijk na 6 maanden moeten starten met vaste voeding*. Er zijn baby's die op de leeftijd van 4 of 5 maanden niet meer voldoende hebben aan moedermelk alleen en voor een gezonde groei daarnaast vaste voeding nodig hebben. Ook zijn er kinderen die voldoende hebben aan moedermelk tot het einde van de leeftijd van 6 maanden en pas daarna klaar zijn voor vaste voeding. Daarom moet de beslissing om met vaste voeding te beginnen altijd gericht zijn op basis van de ontwikkeling van uw kindje. Is uw kindje niet meer echt voldaan met alleen moedermelk of flesvoeding? Houdt uw baby het hoofdje zelfstandig rechtop en toont hij interesse in nieuwe voeding en een lepel? Dan kunt u met aanvullende vaste voeding beginnen. Als u niet zeker bent, vraagt u uw consultatiebureau om advies.

Wanneer uw baby de eerste hapjes uitspuugt, wees geduldig. Hij of zij moet leren hoe te slikken. Dit is waarom u in het begin alleen met kleine hoeveelheden begint, zodat uw baby genoeg tijd heeft om vertrouwd te raken met deze nieuwe vorm van voeding.

* Aanbeveling van de Nutrition Comité van ESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition).

 

Waarom is vaste voeding zo belangrijk voor uw baby?

Na 4 - 6 maanden zal moedermelk of flesvoeding alleen niet meer volstaan om uw baby te voorzien van alle voedingsstoffen en energie die hij of zij nodig heeft. Daarnaast traint de invoering van meer vast voedsel de spieren rond de mond. En tot slot, door de invoering van vaste voeding, zal uw baby ook een verscheidenheid aan verschillende smaken krijgen, wat ook belangrijk is voor de ontwikkeling van uw baby.

 

Hoe moet ik beginnen met vaste voeding?

De afzonderlijke melkmaaltijden zullen in de komende weken en maanden gedurende de dag geleidelijk worden vervangen door vaste voeding. Begin met de lunch, ga verder met de avonden en voeg tot slot de namiddag toe. In de ochtend, zal uw baby de gebruikelijke melkvoeding blijven gebruiken.

Met HiPP is het begin bijzonder eenvoudig. Voor de eerste lepeltjes, zijn er HiPP Groenten variaties:

  • met slechts een paar ingrediënten die zeer gemakkelijk te verteren zijn
  • in 125g kleine potjes voor de eerste, kleine hapjes

Hoe moet ik beginnen met vaste voeding?

Idealiter, begin ‘s middags met 4-6 theelepels groentepuree (bijvoorbeeld HIPP Pompoen). Hierna krijgt uw baby de gebruikelijke melkvoeding of flesmaaltijd ter verzadiging. De hoeveelheid groente kan dagelijks met een paar lepels worden verhoogd. Heeft u geduld wanneer uw baby in het begin niet direct de groente accepteert. Probeert u het de dagen erna opnieuw. Na een paar dagen kunt u afwisselen en verschillende groentesoorten aanbieden. Wijzig daarna het voedingsplan met aardappelen - met de babyvoeding HiPP worteltjes met aardappel of HiPP sperzieboontjes met aardappel. Wanneer u wilt kunt u met de eerste maaltijd starten in de avond, indien dit beter past in uw dagelijkse routine of wanneer bijvoorbeeld, papa bij de eerste maaltijd wil zijn. 

Als het goed gaat met de groenten, kun je ongeveer vanaf de 3e week een stapje verder gaan en een volledig menu met vlees geven. HIPP heeft hiervoor geschikte producten bv.: menu met pasta, ham en groenten. Zodra uw kindje rond de lunch een hele maaltijd met vlees eet, kunt u de borstvoeding of flesmaaltijd in de middag weglaten.    

 

Tip bij de babyvoeding:

Dessert voor uw baby? Als dessert adviseren wij een paar lepels vitamine-C-rijke vruchten. Omdat vitamine-C de opname van het waardevolle ijzer uit het vlees in het lichaam ondersteunt.

Tip: verwarm slechts zoveel babyvoeding als u verwacht dat uw baby eet. Bewaar het overgebleven niet-verwarmde deel in de koelkast en gebruik dit de volgende dag.

Belangrijk! Als u gebruik maakt van een magnetron: Verwijder het deksel en bedek de opening. Roer het voedsel na verhitting zorgvuldig om! In een magnetron wordt de voeding verwarmd van binnenuit en daardoor kan het eten ongelijk van temperatuur zijn. Er kunnen zich zogenaamde hot spots vormen. Maak alleen gebruik van een plastic lepel, dit om te voorkomen dat er schade aan het glas ontstaat. Controleer de temperatuur van de maaltijd voor u het aan uw kindje geeft.

De HiPP productgroepen herkent u doorgaans aan de volgende kleurcodering: