Natuurlijke bananenteelt in Costa Rica

De door HiPP gebruikte bananen zijn afkomstig uit eerlijke HiPP projecten in Costa Rica, waar de ongeveer 1.000 kleinschalige boeren in de autonome provincie Talamanka bananen voor HiPP direct in de jungle verbouwen en zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en niet verbouwen op plantages.

De originele teelt door de inheemse bevolking verlaat het bos in zijn natuurlijke staat en heeft geen kunstmatige plantages nodig. De planten groeien individueel en ver uit elkaar, zodat bij ziekte of schimmelinfectie verspreiding kan worden voorkomen door het verwijderen van de plant en er geen pesticiden nodig zijn, zoals bij conventionele landbouw. Op deze manier beschermen we het behoud van de natuurlijke leefomgeving voor planten en dieren.

Onder deze omstandigheden, groeit hier nog steeds de oude uitstekende bananensoort "Gros-Michel ', welke de grote plantages niet langer in stand kunnen houden. Gros-Michel is zeer aromatisch en heeft voor babyvoeding een optimaal suikergehalte.

Sinds de laatste 20 jaar, ontvangt HiPP bananen uit Costa Rica vanuit dit natuurgebied, waarin twee stammen van inheemse afkomst wonen. HiPP heeft er een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid verworven door kleine boeren langlopende contracten te geven. Deze veilige bron van inkomsten is een groot voordeel voor veel familiebedrijven. Vooral de vrouwen zijn de drijvende kracht achter het project van de bananenteelt, direct en indirect profiteren meer dan 10.000 mensen in de regio.