Skip to main content

Wanneer baby’s glimlachen...

… smelt het hart van hun ouders. Plotseling lijken de slapeloze nachten en de uitputtende dagelijkse routine het allemaal weer waard. De eerste glimlach van een baby is iets waar ouders gretig naar uitkijken. Dit is een zeer bijzonder moment. De eerste glimlachjes van uw baby zijn misschien wel onopzettelijk, maar een baby zien lachen is werkelijk een zegen.

Glimlach uit reflex

De glimlach die we tijdens de eerste weken na de geboorte bij een pasgeborene zien, is een glimlach uit reflex. Deze wordt veroorzaakt door een instinctmatig opspannen van de spieren waardoor het lijkt alsof de baby glimlacht. Dit komt het vaakst voor terwijl de pasgeborene ligt te slapen. Met een beetje geluk zult u deze uitdrukking zelfs voor de geboorte op een van echobeelden kunnen zien.

Sociale glimlach

Er zijn geen vaste regels voor wanneer een baby het eerst bewust zal glimlachen. Veel baby’s beginnen een ‘echte’ glimlach te vertonen, waarbij ook de ogen betrokken zijn, rond ongeveer de vijfde week. Vanaf dan zullen ze naar iedereen glimlachen die er vriendelijk uitziet.

Specifieke glimlach

De specifieke glimlach van een baby is gewoonlijk weggelegd voor de ouders of voor enkele andere mensen die ze goed kennen. De meeste baby’s beginnen rond de vijfde levensmaand te glimlachen. Dit glimlachen is bijzonder gelukzalig en expressief. Uw baby herkent uw gezicht en het gezicht van de belangrijkste verzorgers nu en reageert hierop.


Het is niet nodig om uw baby te leren hoe hij of zij moet glimlachen – glimlachen is een aangeboren vermorgen dat zich uit zichzelf zal ontwikkelen. Een glimlach kan bovendien niet afgedwongen worden. Hoewel gekke gezichten trekken, kietelen en leuke spelletjes wel kunnen helpen, zal uw baby alleen maar lachen wanneer hij of zij echt houdt van wat hij of zij ziet. In feite zorgt deze eerlijkheid ervoor dat de lach van een kind een van de onbetaalbare zaken in het leven is die geld niet kan kopen.