Wat te doen tegen constipatie?

verschilt dat per individu. Bijvoorbeeld, sommige baby’s legen hun darmen meerdere keren per dag, terwijl andere slechts eenmaal in 5 dagen. Verstopping is alleen aanwezig als uw kind minder dan een keer per week harde ontlasting heeft en het zelfs dan erge moeite kost.

Belangrijk: Wanneer uw baby aanhoudende spijsverteringsproblemen heeft, moet u uw consultatiebureau-arts of uw huisarts contacten.

Constipatie bij uitsluitend flesvoeding

Als uw baby uitsluitend flesvoeding drinkt, zorg ervoor dat u de juiste dosering poeder en water gebruikt met de bijgevoegde maatlepel. Alleen met de juiste verhouding van poeder en water krijgt uw kind de nodige vloeistof. 

Neigt uw kind er naar om stevige ontlasting te hebben, dan zou onze HiPP 2 BIO Combiotik® gunstig kunnen zijn. HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten. Moedermelk bevat ook natuurlijke vezels - een van de redenen waarom borstgevoede baby's meestal zachtere ontlasting hebben dan flesgevoede kinderen.

Zorg ervoor dat uw kind regelmatig beweegt, want door rollen en schoppen wordt de spijsvertering gestimuleerd. Zelfs baby-gymnastiek kan helpen en geeft uw baby ook veel plezier!

Streel of masseer zachtjes de buik van uw baby met de klok mee.

Constipatie bij overgang naar vast voedsel

Bij de introductie van vaste voeding wordt de ontlasting vaak vaster en hebben kinderen minder frequente stoelgang. Het is normaal dat kinderen dan ook iets meer druk moeten uitoefenen. Zolang uw baby niet huily en geen pijn heeft tijdens de stoelgang, hoeft u zich geen zorgen te maken.

In de meeste gevallen zal de stoelgang na enige tijd zijn aangepast en is de spijsvertering aanpast aan de nieuwe voeding.

Om de ontlasting zachter te maken, kunnen de volgende tips helpen:

  • Zorg er vooral voor dat uw kind genoeg drinkt. Sommige thee of vruchtensap tussen de maaltijden door hebben een stoelgang bevorderend effect (b.v. HiPP appel-venkelthee) en dit zal meestal resulteren in verlichting van de symptomen.
  • Kies babyvoeding die de stoelgang eerder versoepelen (aanwijzingen worden gegeven op de labels), zoals HiPP Fruit met volkoren granen.
  • Ook bewegen of een zachte massage kan de spijsvertering helpen. Geef uw baby volop mogelijkheden voor actieve beweging, die de spieren ontspant en en de spijsvertering stimuleert.

Belangrijk: Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een consultatiebureauarts of uw huisarts.