Wat te doen bij constipatie?

Bijna elke zwangere vrouw heeft problemen met de spijsvertering, harde stoelgang en constipatie zijn aan de orde van de dag. Dat heeft verscheidene oorzaken. Enerzijds is dat ook te wijten aan de hormonen, want die blokkeren de darmspieren, zodat deze zich langzamer bewegen. Anderzijds zet de baarmoeder uit en drukt die de darm opzij. En niet in de laatste plaats wordt er vaak veel te weinig gedronken.

In plaats van de aanbevolen 1,5 tot 2 liter per dag, drinken veel zwangere vrouwen slechts de helft en sommigen zelfs nog minder. Naar de fles mineraalwater grijpen moet een automatisme worden. Ook vruchten- en kruideninfusies stimuleren de spijsvertering.

De voeding kan er een belangrijk bijdrage toe leveren dat uw spijsvertering weer in orde komt. Een natuurlijke darmregulering is wat er nodig is. Ballaststoffen is het toverwoord. Deze zijn aanwezig in volkorenproducten, muesli, vers fruit en groenten. In combinatie met vloeistof zwellen deze op, zodat de darminhoud zacht wordt. Aanvullend kan de spijsvertering gestimuleerd worden door middel van melkzuurbacteriën, die in melk- en yoghurtproducten zitten.

Ook een lichte uithoudingssport bevordert de darmwerking en draagt bij tot een betere spijsvertering. Indien deze maatregelen echter niet volstaan, dient u een arts op te zoeken!