Wanneer en hoe te voeden?

Wanneer u voedt, wordt bepaald door u en uw baby. Er is geen vast moment om te voeden. Sommige kinderen willen langer borstvoeding dan de moeder had gedacht. Er moet rekening gehouden worden met persoonlijke behoeften.

Baby's hebben voor de groei op z’n vroegst aanvullende vaste voeding nodig vanaf 4 maanden en op z’n laatst vanaf begin van de 7e maand. Borstvoeding moet stap-voor-stap worden vervangen door babyvoeding. Dit is de meest natuurlijke manier om te voeden.

Aanvullend kunt u borstvoeding blijven geven- zolang u en uw baby hier blij mee zijn. Bent u gedwongen om te stoppen met borstvoeding of wilt u stoppen met borstvoeding, vervangt u dan geleidelijk (wekelijks) de ene borstvoeding na de andere door flesvoeding.

Als uw baby de 'andere' melk of speen weigert, probeer het dan eerst met afgekolfde melk of dompel de speen in de moedermelk.

Wanneer uw kind aan het flesje gewend is, geeft u hem flesvoeding. Uw melkproductie zal afnemen wanneer u uw baby minder vaak aangelegt en u uw vochtinname vermindert.

Belangrijke opmerking:

Borstvoeding is de beste en goedkoopste voeding voor uw baby en zorgt tegelijkertijd voor een goede bescherming tegen ziekten. Regelmatig aanleggen is de beste manier om de melkstroom op gang te brengen. Zorg ervoor dat u gebalanceerd eet tijdens de periode dat u borstvoeding geeft. De beslissing geen borstvoeding te geven is moeilijk te herroepen. Wanneer u aanvullende flesvoeding geeft, kan dit het succesvol geven van borstvoeding in de weg staan. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Vraag advies bij uw arts of consultatiebureau.