Zonnecrème en het risico op zonnebrand

 

Zonnecrème – kies een speciale crème afgestemd op baby's en peuters 

Zorg ervoor dat de zonnecrème die u koopt, geschikt is voor peuters en baby's. Gebruik een crème zonder parfum, kleurstoffen en conserveringsmiddelen, omdat deze de gevoelige babyhuid onnodig kunnen irriteren. Opnieuw insmeren na contact met water, zelfs als u een waterproof zonnebrandcrème gebruikt. Meer crème aanbrengen vergroot de periode van de bescherming niet!

Wees grondig in het gebruik van de zonnebrandcrème - vergeet niet de oren, de voeten en het gebied rond de ogen als deze onbeschermd zijn.

Risico van zonnebrand

Zonnebrand voor baby’s is niet alleen onaangenaam en pijnlijk, maar verhoogt ook het risico op huidkanker.

Het is waar: "De huid vergeet nooit!" Het risico op het ontwikkelen van huidkanker, neemt toe door herhaaldelijke zonnebrand en veelvuldige blootstelling aan UV-straling, vooral in de kindertijd en de vroege jeugd. Een reden hiervoor is dat het herstelmechanisme voor zonneschade bij baby’s en peuters nog niet volledig ontwikkeld is.

De schade aan de huid vindt al plaats voor de zonnebrand - het risico op lange termijn schade zoals huidkanker neemt reeds toe voordat de huid rood wordt.

Door middel van een verantwoordelijke blootstelling aan de zon, kunt u dit voorkomen (zie Tips: hoe om te gaan met de zon).

Mocht zonnebrand toch voorkomen:

Milde zonnebrand kan worden verlicht met doeken gedrenkt in koud water, lichte zwarte thee of karnemelk. Ook het koelen met lotions of crèmes kan helpen. Gebruik in geen geval olie-achtige of vette crème! In ernstige gevallen (vooral gepaard gaand met symptomen zoals braken, koude rillingen of koorts), raadpleeg een arts!