Zuurstof dankzij ijzer

Waarom is ijzer zo belangrijk?

IJzer voorziet moeder en kind van levensnoodzakelijke zuurstof. Een groot deel van het ijzer is voortdurend bezig zuurstof van de longen naar het bloed en alle organen, met name de hersenen, te brengen. De moeder geeft het kind tijdens de zwangerschap ijzerreserves voor de eerste vier levensmaanden mee. Pas daarna kunnen pasgeborenen zelfstandig ijzer vormen.

De behoefte aan ijzer verdubbelt tijdens de zwangerschap en is bijzonder groot op het einde, wanneer de baby sterk groeit. Een goede portie ijzer is dus een optimale starthulp voor het leven.

Een blik in het gezondheidsboekje van de moeder volstaat om informatie te krijgen over de ijzervoorraad. Doorslaggevend is de hemoglobinewaarde, dus het gehalte aan rode bloedkleurstof. Indien deze waarde groter is dan 12 g%, is de ijzervoorraad goed. Een waarde onder 11 g% wordt als kritiek beschouwd.

Goede bronnen van ijzer

IJzer en ijzer zijn twee. IJzer komt voor in zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen. Het lichaam kan het dierlijke ijzer echter beter opnemen en het plantaardige minder goed. Daarom hebben vegetariërs vaak problemen met de ijzeropname. Er zijn echter manieren om de ijzeropname te verbeteren: Zo helpt vitamine C het lichaam om ijzer beter op te nemen. Het is dus zeker nuttig om ijzerrijke granen te combineren met een bron van vitamine C, bijvoorbeeld fruit of vruchtensap. Daarom is een geutje citroensap in de dressing op uw salade zo belangrijk. En de vruchten in de muesli hebben ook zo hun nut.

IJzer heeft echter ook vijanden: Zo blokkeert looizuur de ijzeropname. Deze stof is aanwezig in zwarte thee, koffie en rode wijn.
Rijk aan ijzer zijn peulvruchten, havervlokken en vlees. Ook abrikozen leveren veel goed ijzer.

Het misverstand omtrent spinazie is ondertussen al rechtgezet. Vroeger dacht men dat spinazie bijzonder rijk aan ijzer was. Tegenwoordig weet men dat spinazie weliswaar een goede bron van ijzer is, maar niet in die mate als men vroeger dacht. Honderd gram bevat ca. 3-4 mg ijzer.

Gevolgen van een tekort

Een gebrek aan ijzer heeft zo zijn gevolgen: De symptomen gaan van vermoeidheid en hoofdpijn over slaapstoornissen tot misselijkheid. In extreme gevallen treedt bloedarmoede op.