Vitamine B12

Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?

Vitamine B12 draagt bij tot de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Bovendien speelt vitamine B12 net als foliumzuur een rol in de vorming van nieuwe cellen. Verder stuurt deze stof de groeiprocessen in het lichaam. Het ligt dus voor de hand hoe belangrijk deze stof is tijdens de zwangerschap, wanneer er een klein lichaam ontstaat en groeit.

Goede bronnen van vitamine B12

Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten als lever, vlees, eieren, melk en kaas. Daarom kan een tekort aan vitamine B12 bij strikte vegetariërs (zogenaamde veganisten), die volledig afzien van dierlijke voedingsmiddelen, een probleem vormen. Bij vegetariërs die voldoende melkproducten en eieren eten, doen zich slechts zelden problemen voor als gevolg van een tekort.

Vitamine B12 is in vergelijking met andere voedingsstoffen eerder ongevoelig voor invloeden van buitenaf. Het lichaam heeft er slechts zeer kleine hoeveelheden van nodig, maar deze zijn wel van levensbelang.

Gevolgen van een tekort

Een gebrek kan men in het laboratorium opsporen doordat er minder (vergrote) rode bloedlichaampjes aanwezig zijn in het bloed. Bovendien leidt een tekort tot problemen bij de vorming van nieuwe cellen en neurologische storingen. De eerste tekenen zijn algemene symptomen als slapheid, bleekheid, hartkloppingen, ademnood en snel moe worden.