Interview over het HiPP BIO-garantie-zegel

Biologisch is trend. Maar is biologische voeding echt een garantie voor gezonde voeding? Van chocolade tot chips, vandaag de dag mag elk product zich biologisch noemen wanneer het aan de wettelijke eisen voldoet.

Daarom wil dr. Claus Hipp, die als geen ander in Duitsland de biologische landbouw beïnvloed heeft, het verschil tussen gewone biologische kwaliteit en HiPP-biologische kwaliteit graag uitvoerig uitleggen.

U heeft uw eigen BIO-garantie-zegel. Waarom?

C. Hipp: Allereerst, vanuit een lang bestaande traditie. We zijn al meer dan 50 jaar geleden begonnen met de biologische landbouw. In die tijd was biologisch niet zo een groot thema. We zijn tegen de stroom in gezwommen en hebben biologische landbouw met overtuiging bevorderd. Zo hebben we nieuwe maatstaven op het gebied van de kwaliteit van babyvoeding gezet. Deze kwaliteitsmaatregelen houden rekening met het selecteren van de bodem, de teelt en verwerking en zitten daardoor in elk HiPP biologisch potje.

Maar het wettelijke bio-label staat toch ook voor kwaliteit, of niet?

C. Hipp: Natuurlijk. De biologische EU-verordening is een goede zaak. Het verbiedt het gebruik van chemisch-synthetische spuit- en meststoffen, genetische manipulatie en kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen, smaakstoffen of smaakversterkers.

Is het dan niet overbodig een eigen BIO-garantie-zegel te blijven gebruiken?

C. Hipp: Geenszins. Het standaard Bio-label is goed en belangrijk. Dit betekent echter niet het reguleren van de kwaliteit van de biologische producten na de teelt en verder. Verontreinigende stoffen uit de lucht, de bodem of van een naburige velden kunnen geteelde groenten, fruit of granen aantasten.

Dienovereenkomstig de wettelijke voorschriften voor babyvoeding laten een zeer geringe hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in babyvoeding toe. Niet bij HiPP. Wij streven naar aanzienlijke lagere waarden dan wettelijk vereist. Dat wil zeggen dat we deze residuen niet toelaten en daarom een volledige kwaliteitscontrole uitvoeren op hoog niveau. Alleen perfect biologische producten mogen gebruikt worden in onze potjes en verdienen ons BIO-garantie-zegel.

Het HiPP BIO-garantie-zegel staat dus voor de allerhoogste zuiverheid. Hoe is dat vandaag de dag nog mogelijk?

C. Hipp: We controleren eerst met bodemmonsters of een veld ooit in twijfel getrokken zal worden. Vele jaren geleden, hebben we reeds de meest geschikte gebieden voor de verschillende type groenten exclusief in contract genomen. Decennia lang hebben we speciale vaardigheden verworven bij het wisselen van gewassen, het ondersteunen van de biologische boeren tijdens de teelt en door nauw met hen samen te werken. Later bij de levering, accepteren wij de grondstoffen alleen als deze aan de strenge eisen van de zuiverheid van HiPP bij onze laboratoriumtesten hebben voldaan.

Hoe ver gaan uw controles op schadelijke stoffen?

C. Hipp: Over het geheel genomen onderzoeken we de grondstoffen op meer dan 1.000 schadelijke stoffen. Veel meer dan de wetgever voorschrijft. De inhoud van een potje ondergaat bij HiPP tot 260 controles. We zijn daarmee ook strenger dan de wet. Met onze fijne meettechniek konden we zelfs een enkel korreltje zout in een 25-meterzwembad vinden. Vrijwillig heeft HiPP zeer strenge grenzen gelegd op alle denkbare soorten verontreinigende stoffen en onzuiverheden. Een waardevolle bijdrage in termen van zuiverheid, komt natuurlijk van de biologische boeren zelf: zij kennen onze compromisloze houding al vele decennia. We zetten ons samen in voor de hoogste kwaliteit. En dat vanaf het allereerste begin.