Vitamine E beschermt de cellen

Waarom is Vitamine E zo belangrijk?

Vitamine E behoort tot de groep van de vetoplosbare vitamines, met andere woorden het wordt slechts in combinatie met vet door het lichaam opgenomen. Deze bouwstof is in de eerste plaats goed voor de huid, de haren en de slijmvliezen. Ook bij de opbouw van spieren, bindweefsel en bloedvaten speelt ze een rol. Het lichaam heeft vitamine E nodig om een intact immuunsysteem te kunnen ontwikkelen. Deze bouwstof beschermt de celwanden tegen agressieve zuurstofverbindingen, doordat het de zogenoemde vrije radicalen onderschept en onschadelijk maakt.

Goede bronnen van vitamine E

Plantaardige voedingsmiddelen die bovendien vetrijk zijn, zijn meestal goede bronnen van vitamine E. Bijzonder rijk aan vitamine E zijn tarwekiemolie, distelolie, zonnebloemolie, amandelen en andere noten. Ook volkorenproducten bevatten kleine hoeveelheden vitamine E.

Gevolgen van een tekort

De eerste tekenen van een tekort zijn doorgaans een droge, rimpelige huid. Bovendien is men moe en licht prikkelbaar. De spierstofwisseling functioneert niet helemaal zoals het hoort en ook de vorming van rode bloedlichaampjes kan afnemen.