Wanneer gaat mijn baby ‘s nachts doorslapen?

Vanaf wanneer een baby 's nachts doorslaapt, verschilt sterk individueel. Ouders kunnen een gezond slaapgedrag het best bevorderen door zich te laten leiden door de behoeften van het kind.

Vanaf circa 6 maanden heeft een kind 's nachts geen voeding meer nodig, want op deze leeftijd stabiliseert het honger- en verzadigingsgevoel van een gezond kind zich overdag. Tussendoor kort ontwaken is echter normaal. In het ideale geval slaapt de baby zelfstandig snel weer in.

Wakker worden kan verschillende redenen hebben

Denk erom dat er vele redenen kunnen zijn waarom uw kind 's nachts wakker wordt of huilt. Naast honger, dorst en een vuile luier zijn er ook steeds fasen - het doorkomen van de tandjes, een groeispurt, infecties of een onrustige dag enz. – waardoor het kind een ander slaapgedrag vertoont: wakker worden, brabbelen of weer de borst of een flesje willen. Sommige baby’s huilen wanneer ze genegenheid nodig hebben of om van een bepaalde spanning af te komen. Helaas bestaat er niets dat garandeert dat uw baby doorslaapt. Het komt ook voor dat een kind dat al een tijdje 's nachts doorslaapt, plots 's nachts weer wakker wordt. Meestal is dat slechts een korte fase van voorbijgaande aard.

Een constant dagritme is belangrijk

Belangrijk is een constant dagritme met regelmatige maaltijden, bedtijden en andere activiteiten bijvoorbeeld gaan wandelen. Een vast ritueel voor het slapengaan bijvoorbeeld bad, eten, verhaaltje voor het slapengaan of slaapliedje, en een rustige omgeving werken rustgevend.

U zult wel geduld moeten hebben

Word niet ongeduldig indien uw kind niet meteen een vast slaapritme ontwikkelt. Wondermiddeltjes bestaan niet! U kunt de slaap van uw kind niet sturen. U kunt uw baby echter wel helpen een vast ritme te vinden en zo een gezond slaapgedrag te ontwikkelen. Word niet wanhopig wanneer u hoort vertellen dat andere baby's al doorslapen. Dat is relatief, want bij pasgeborenen kan men ook van doorslapen spreken, wanneer ze van middernacht tot 5 of 6 uur 's morgens slapen. Ouders met kleine kinderen moeten er doorgaans van uitgaan dat ze in de eerste 3-4 jaar geregeld gestoord zullen worden in hun nachtrust.