Eerste hulp voor uw baby op vakantie

Denkt u aan uw pasje van de zorgverzekeringspolis.
Een artsbezoek in het buitenland kan duur zijn, het is daarom zinvol om een aanvullende vakantie-zorgverzekering af te sluiten. Vergeet het vaccinatie-boekje niet!

Zonnebrand

Voor een baby is zonnebrand is niet alleen onaangenaam en pijnlijk, het verhoogt ook het risico op huidkanker.

Het klopt dat: “de huid vergeet nooit!”

Het risico op het ontwikkelen van huidkanker wordt verhoogd door herhaaldelijk verbranden door de zon en door veelvuldige blootstelling aan UV, vooral tijdens de kindertijd en de vroege adolescentie. Een van de redenen is dat het reparatie mechanisme om schade door de zon te herstellen bij baby’s en kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld.

Bovendien raakt de huid al enige tijd voordat de eigenlijke verbranding te zien is, beschadigd. Het risico op lange termijn schade, zoals huidkanker is al verhoogd, zelfs voordat roodheid van de huid zichtbaar wordt.

Vermijd dit risico door op een verantwoorde manier met blootstelling aan de zon om te gaan.

Mocht zonnebrand toch een keer voorkomen:

Bij lichte verbranding helpt inwikkelen in doeken die gedrenkt zijn in koud water, verdunde zwarte thee of karnemelk. Ook koelende lotions of crèmes werken verzachtend. Gebruik in geen geval vet- of oliehoudende crèmes! In ernstige gevallen (braken, koortsrillingen en blaasjes) dient u een arts te raadplegen met uw kind.

Insectenbeten

Schijfjes ui op de plaats van de beet leggen of met water koelen, ijswater of antiallergische gel. Bij insectenbeten in de mond of keelholte het kind op ijsblokjes laten zuigen en onmiddellijk een arts raadplegen.

Constipatie

Vaak helpen al een paar lepeltjes perzik-, peren- of abrikozensap. Dat maakt de stoelgang losser. Ook pruim heeft een stoelgang bevorderend effect. HiPP heeft dit in combinatie met peer: HiPP pruim peer. Zorg ervoor dat uw baby veel vloeistof tot zich neemt. Ook beweging of lichte massage kunnen de spijsvertering helpen. In hardnekkige gevallen een arts raadplegen.

Reisapotheek

Wat moet u meenemen:

  • Thermometer en zetpillen
  • Zoutoplossing (bv. ORS) tegen diarree
  • Verbandmiddelen, pleisters, pincet
  • Wonddesinfectie, gel/ zalf voor insectenbeten en zonnebrand
  • Eventuele medicijnen die uw baby nodig heeft op regelmatige basis. Noodpakket in uw handbagage!