Voldoende drinken

Het lichaam heeft veel vloeistof nodig

Denk erom voldoende te drinken. Zeker tijdens de zwangerschap heeft uw lichaam veel water nodig, niet alleen als transportmiddel, maar ook voor de vorming van bloed en vruchtwater en voor uw ongeboren kind. Aanbevolen dranken zijn bijvoorbeeld mineraalwater, vruchtensap aangelegd met water, groentesappen, vruchten- en kruideninfusies.

Probeer toch eens de HiPP-vruchtensappen die u 1:2 met mineraalwater kunt verdunnen tot een lekkere schorle.

Wat moet u achterwege laten?

Zwangere vrouwen drinken het best niet te veel pure vruchtennectar, vruchtensappen en limonades, want deze bevatten veel suiker en dus onnodige calorieën. Bovendien moet u voor de gezondheid van uw kind volledig afzien van alcohol.

Bonenkoffie en zwarte thee beperkt u het best tot 2-3 koppen per dag, aangezien te veel cafeïne nadelige gevolgen kan hebben voor moeder en kind. Cafeïnevrije koffie of lekkere kruideninfusies zijn beter.

Ook wie geen dorst heeft, heeft vloeistof nodig

Er zijn hulpmiddeltjes voor wie niet zoveel kan drinken. Drink iets wat u lekker vindt en drink op vaste tijdstippen, bijv. direct 's voormiddags, in de middagpauze of als u pas gedaan hebt met werken. Drinken is ook een gewoonte. Vaak wordt er gewoon niet aan gedacht.

Ook wie geen dorst heeft, heeft vloeistof nodig. Zorg ervoor dat u steeds een fles mineraalwater of een thermos thee bij de hand hebt, zowel op uw bureau- als op uw eettafel. Vergeet niet dat u zeker wanneer u borstvoeding geeft, nog extra vloeistof nodig heeft.

Vloeistofbehoefte

  Vrouw Zwanger Borstvoeding
Dranken 1410 ml 1470 ml 1710 ml
Vaste voeding 860 ml 890 ml 1000 ml
Totaal 2270 ml 2360 ml 2710 ml
Extra behoefte   +90 ml +440 ml