Zink – de motor voor de enzymen

Waarom is zink zo belangrijk?

Qua hoeveelheid speelt zink met twee gram slechts een kleine rol in het lichaam. Maar deze twee gram zijn wel onmisbaar voor ons lichaam en een intacte stofwisseling, aangezien zink vele taken vervult in het lichaam.
De belangrijkste functie van zink is de enzymen te activeren. Meer dan 70 % van alle enzymen heeft zink nodig als ‘motor’ en wordt alleen geactiveerd door deze stof. Enzymen in het lichaam kunnen het best vergeleken worden met kleine katalysatoren. Ze vergemakkelijken elke soort reactie in het lichaam.
Zink heeft ook een positieve invloed op het immuunsysteem: het beïnvloedt de wondheling. Ook als stabilisator van celwanden, bij de insulineopslag en de versteviging van huid en haren is zink onvervangbaar.

Goede bronnen van zink

Het lichaam van een zwangere vrouw heeft 10 mg zink per dag nodig (een vrouw die borstvoeding geeft 12 mg) . Zink is aanwezig in rundsvlees en lever, en verder in erwten, haver en tarwe.

Gevolgen van een tekort

Wanneer het lichaam te weinig zink krijgt, genezen wonden langzamer en groeit het ongeboren kind mogelijk niet genoeg. De eerste tekenen van een tekort aan zink kunnen storingen van de smaak- en reukzin zijn, maar deze symptomen verdwijnen echter weer met de tijd. Toch mag men hier niet te licht overgaan. In geval van twijfel dient men een arts te raadplegen!