Waarom heeft uw kind 7 keer meer vitamine D nodig?

De eerste verjaardag van uw kind is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling. Uw kleintje zal de wereld om hen heen actief gaan verkennen. Maar zelfs als uw kind al een grote eetlust heeft, is het nog steeds een peuter en geen kleine volwassene. Totdat uw kind de basisschoolleeftijd heeft bereikt, is een op de leeftijd aangepast dieet erg belangrijk. Voor een gezonde botvorming heeft uw kleintje 7x meer vitamine D nodig dan u.

Calcium en vitamine D zijn belangrijk omdat ze botten sterker maken.

Calcium is een belangrijke bouwsteen voor botten. Vitamine D is essentieel voor de normale ontwikkeling van botten, tanden en voor het stimuleren van het immuunsysteem dat nog niet volledig is ontwikkeld tot het derde levensjaar is bereikt. Naast vitamine D helpen vitamine A en C ook om het immuunsysteem te ondersteunen.

Hoewel ons lichaam zelf vitamine D kan aanmaken, is blootstelling aan zonlicht een manier om de vitamine D waarden te verhogen. Dit is echter niet altijd mogelijk, vooral tijdens de wintermaanden is dit moeilijk, en daarom zijn andere bronnen van vitamine D belangrijk. Er zijn slechts een paar voedingsmiddelen die ons lichaam kunnen voorzien van voldoende hoeveelheden van deze essentiële vitamine. In theorie zouden kinderen zonder blootstelling aan zonlicht 10-12 eieren, 1 kg champignons, 1,5 kg kaas en meer dan 125 g zalm moeten eten.

Wat helpt bij het ontwikkelen van sterke botten?

Eten en drinken van voedingsmiddelen die vitamine D en calcium bevatten: b.v. spinazie of broccoli voor calcium of vette vis voor vitamine D. 

Trainen en spieropbouw: bijv. door gymnastiek voor kinderen. Naast de juiste voeding zijn oefening en spierkracht ook belangrijke bouwstenen voor gezonde botten.

Buiten spelen: bijv. buitenspellen zoals tikkertje, hinkelen of balspellen. Buiten spelen in de zon en frisse lucht is niet alleen leuk voor de kleintjes; het bevordert ook gezonde botten. Wanneer uw kind buiten speelt, moet u maatregelen nemen om zijn huid tegen de zon te beschermen.

Een recente studie heeft ook het effect aangetoond van de verschillende seizoenen van het jaar. Het toonde aan dat voldoende niveaus van vitamine D bij kinderen alleen in de zomer werden bereikt, omdat meer dan 90% van deze vitamine in de huid wordt geproduceerd en slechts 5-10% uit voedsel wordt opgenomen.

HiPP JUNIOR COMBIOTIK® kan dit echter verhelpen. Een onderzoek uit 2013 door Hower et al toonde aan dat de daling van de vitamine D waarden van peuters in de winter kan worden voorkomen met HiPP JUNIOR COMBIOTIK®. Bovendien was het zelfs mogelijk om vitamine D waarden te verhogen.