Luier verschonen – onze tips

Voordat een kind zindelijk is, wordt ongeveer 4000 keer een luier verschoond. Pasgeborenen plassen tot 20 keer per dag.

Om met deze dagelijkse taak om te gaan, zijn hier een paar concrete tips

Wat je nodig hebt om luiers te verschonen:

  • een zacht washandje, warm water, een papieren handdoek met baby-olie of een nat doekje
  • indien nodig, wondbeschermende crème
  • een schone luier
  • voor oudere baby's, speelgoed om ze af te leiden

Hoe werkt het?

Zorg voor een warme ruimte. Laat een mobiel draaien of geef, afhankelijk van de leeftijd van het kind, een speelgoedje om mee te spelen.


Verwijder nu eerste de gebruikte luier. Voordat u de nieuwe luier omdoet, reinig het luiergebied van uw baby zachtjes met een washandje, geoliede doek of een vochtige doek. De huid goed afdrogen (indien nodig, droogdeppen). Reinigen van de huid is vooral belangrijk na de stoelgang. Indien nodig, breng de HiPP Wondberschermingscrème aan. Doe je baby dan een schone luier om.


Laat je baby nooit zonder toezicht liggen op de commode.


Speciaal bij meisjes:
Veeg altijd het luiergebied van voor naar achter schoon om te voorkomen dat darmbacteriën in de vagina kunnen komen.


Speciaal bij jongens:
Bedek de penis met een luier of een doek om te voorkomen dat hij je onverwacht onder plast.

Wondpijn - Hoe kan huidirritatie worden voorkomen

Wanneer uw baby vaak pijnlijke billetjes heeft, kan het zijn dat in de luier te veel vocht ophoopt of er te weinig lucht bij de huid kan. Niet-elastische luiers kunnen ook wrijving veroorzaken in het luiergebied. Vocht in de vorm van urine en ontlasting, welke niet worden geabsorbeerd door de luier, irriterende gevoelige babyhuid. Daarnaast kunnen ontlastingsbacteriën en componenten in de urine de huid irriteren.

Wat helpt om de huid van uw baby te beschermen?

  • Verwissel de luier vaak - droge luiers kunnen irritatie verminderen.
  • Gebruik absorberende, elastische luiers.
  • De luier moet niet te strakzitten. Er moet een vinger speling zijn tussen de luier en de buik.
  • Na reiniging van de luierzone, deze altijd goed laten drogen, zeker in de plooien, zodat niets pijnlijk kan worden. Droogdeppen, niet wrijven en geen föhn gebruiken.
  • Laat de luier zo veel mogelijk uit, zodat de huid lucht kan krijgen. Je baby zal hiervan genieten!
  • Het luiergebied kan preventief ingesmeerd worden als beschermingsmaatregel, zodat ontlasting en urine de huid niet kunnen aantasten. Crèmes met zink zijn ideaal als extra bescherming tegen vocht.

Voorkomen van huidairritaties, zoals luieruitslag is beter en gemakkelijker dan genezen. Ouders zouden de "ABCDE" -regel moeten kennen, zodat de billetjes van hun baby niet geïrriteerd raken. De letters staan voor de eerste letters van de volgende woorden:

Air (Lucht): kinderen zonder luier krijgen geen luieruitslag. Laat de luier zo vaak mogelijk uit om lucht op de huid te laten

Barriers (barrières): herstel van de huidbarrière, een crème met zink kan als barrière dienen om de huid tegen urine en ontlasting te beschermen

Cleansing (verschoning): regelmatig de luier verschonen, de luierzone schoonmaken en grondig laten drogen (zachtjes deppen of droog blazen)

Diapers (luiers): kies liever luiers met een hoge vochtopname (bijzonder absorberend)

Education (opleiding): het informeren van ouders, omdat hun kennis het verschil kan maken tussen een geïrriteerde huid of niet

Wondbeschermingscreme en vochtige doekjes

Vochtige doekjes zijn erg populair en zeer praktisch voor onderweg. Bovendien zijn ze ideaal voor zachte reiniging van het gezicht en de handen. Aanbevolen zijn doekjes zonder conserveringsmiddelen of parfum. Aan al deze eisen voldoen onze HiPP Babysoft vochtige doekjes – Ultra-Sensitive.


Om de huid tegen het agressieve luierklimaat te beschermen, werkt het gebruik van een wondbeschermingscrème tijdens luierverschoning perfect. Een goed ingrediënt in een wondbeschermingscrème is zink, het beschermt tegen irritatie en versnelt het regeneratieproces. Als preventie is een vetrijke beschermende crème ideaal, omdat ze een waterafstotend effect heeft. Als de huid al rood en geïrriteerd is, wordt in geval van nood, een hydrofiele crème, aangeraden met een hoog zinkgehalte. Aan al deze eisen voldoet onze Wondbeschermingscrème.