Dr. Hans Müller: de geestelijk vader van het biologisch verbouwen

Dr. Hans Müller werd geboren in 1891 in het kanton Bern. Hij groeide op op een boerderij in Emmental met zes broers en zussen. Tot in de vroege jaren '30 werkte  Müller als leraar. Zijn ervaring met de ontberingen van boeren en hun gezinnen en de sociale problemen in dat verband, maakte dat hij besloot de politiek in te gaan.

Gedurende zijn politieke carrière, waaronder 19 jaar in de Nationale Raad, kwam Dr. Hans Müller tot de conclusie dat de fundamentele vragen van de boeren die bestaan op politiek niveau, niet zijn op te lossen, maar dat boeren zichzelf zouden moeten helpen.

Zijn belangrijkste focus lag vooral op de kleine boeren en hun levensonderhoud. Een manier voor zelfhulp in de landbouw zag Dr. Hans Müller in de mogelijkheid tot de afwijzing van de conventionele landbouw, kostenreductie, het behoud van het bodemleven, evenals de productie van voedsel van hoge kwaliteit.

Samen met zijn vrouw Dr. Marie Müller en de arts en bacterioloog en bodemkundige Dr. Hans Peter Rusch, ontwikkelde hij de methode van organisch-biologische teelt.

In dit team van drie nam Dr. Hans Müller de taak van de uitvoering van de wetenschappelijke innovaties,  getest door zijn vrouw en de bacteriologische onderzoeksresultaten door Rusch, in agrarische praktijk.

Met hun nieuwe methode brachten zij nieuwe impulsen aan de Zwitserse landbouw en daarbuiten. Vergelijkbaar met de bio-dynamische methode, die ook werd ontwikkeld in Zwitserland door Rudolf Steiner, werd organisch-biologische landbouw vervolgens verspreid naar andere landen.