Slaaptips voor uw baby

Tegen het einde van de zwangerschap is het vaak al niet gemakkelijk meer om een goede nachtrust te krijgen, maar het eerste jaar met uw baby is meestal de zwaarste periode van een te kort aan slaap. Dat is normaal! Baby’s hebben in hun eerste levensmaanden ook ‘s nachts voeding nodig en laten dan van zich horen!

Vergeet echter uw eigen behoeften niet! U hebt uw kracht nodig om de drukte van het dagelijkse leven te dragen en om een actieve en leuke dag te beleven met uw kind.

Actie overdag betekent rust 's nachts

Overdag wil uw baby beziggehouden worden. Hij wil eten, kijken en grijpen, horen, kruipen en spelen. Wanneer uw kind niet geïnteresseerd is, zijn hoofdje wegdraait, geeuwt en zich in de ogen wrijft, kunt u hem beter even rust geven. Dit betekent niet dat uw baby altijd moet slapen, vaak volstaat een korte rustpauze, waarin hij wordt geknuffeld en wat wegdroomt.

Veel baby's van meer dan 6 maanden hebben genoeg aan 2 dutjes overdag van telkens zo'n 90 minuten, één in de ochtend en één in middag. Kinderen van meer dan 1 jaar houden het vaak bij een middagdutje van ongeveer 1 uur.

Maak geen dag van de nacht

Wanneer uw kind ‘s nachts wakker wordt, gedraagt u zich dan rustig. Zorg voor gedempt schemerlicht en voorkom harde geluiden. Neem uw baby niet direct uit zijn bedje, maar spreek hem rustig toe of zing zachtjes een vertrouwd liedje.

Na ongeveer zes maanden hebben veel baby's al niet meer elke nacht een maaltijd nodig. Ga na of uw kind, wanneer hij 's nachts huilt, echt honger heeft of de borst of het flesje alleen gebruikt om in slaap te kunnen vallen. Wanneer uw baby honger heeft, moet u nagaan of uw kind 's avonds een voldoende verzadigende maaltijd krijgt. Anders kunt u proberen, de avondmaaltijd iets later te geven.

Routine en rituelen

Om een passend slaapritme te vinden, moet in de eerste plaats een gezond dagritme ontwikkeld worden. Daarbij hoort een zekere regelmaat in het tijdstip van de maaltijden, aangepast aan de leeftijd van uw baby. U kunt al in de eerste maanden beginnen de avondmaaltijd op een vast tijdstip te geven. Zo kunt u uw baby helpen een dag-nachtritme te ontwikkelen.

Bedrituelen helpen uw kind zich op het slapengaan voor te bereiden. Niets helpt uw kind beter de slaap te vatten dan een vaste bedtijd en avondrituelen. Grote drukte, ravotten en vergelijkbare activiteiten houdt u het best voor de vroege namiddag. De avond kunt u het best doorbrengen met prentenboeken of knuffelen op de bank. Daarna is het tijd voor het bad, tanden poetsen en het bedje. Blijf een paar minuten aan het bed. Zing een liedje of vertel een verhaaltje voor het slapengaan. En vergeet de nachtkus niet.

Geef uw baby een vaste plaats om te slapen. Kinderartsen raden aan vanaf de geboorte een eigen bed in de buurt van het bed van de ouders te plaatsen. Wanneer de baby 's nachts wakker wordt, kan hij vaststellen dat hij zich in zijn bed en de vertrouwde omgeving bevindt en zo, zonder de hulp van de ouders, opnieuw in slaap vallen.