Voedselallergie is heel wat anders dan voedselintolerantie. Bij een voedselallergie is altijd het immuunsysteem betrokken. In dit geval reageert het immuunsysteem met een defensieve reactie op bepaalde stoffen (eiwitten), die onschadelijk voor gezonde mensen zijn. Vaak zijn al minimale hoeveelheden ("sporen") voldoende voor een reactie. Typische allergische symptomen zijn niezen, jeuk en huiduitslag, rode ogen en ademnood.
Bij een voedselintolerantie wordt het immuunsysteem echter niet beïnvloed. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld een suboptimale of een gebrek aan activiteit van spijsverteringsenzymen in de darm zijn. Dit kan leiden tot verschillende symptomen in het maag-darmkanaal na inname van het relevante voedsel. De inname van een voedingsmiddel is zeer cruciaal. Dus - in tegenstelling tot een voedselallergie - worden kleine hoeveelheden vaak goed verdragen.
Waar inname van koemelk een reactie oproept, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de echte koemelkeiwit-allergie en lactose-intolerantie:
In het geval van koemelkeiwit-allergie moet koemelk volledig worden vermeden en in overleg met de arts gezocht worden naar een calciumrijke alternatief.
Bij een lactose-intolerantie daarentegen, kunnen melk en melkproducten echter per individu verschillend verdragen worden. Er zijn mensen die zonder problemen een half kopje melk bij de maaltijd nemen of wat yoghurt tussendoor, terwijl anderen zelfs reageren op kleine hoeveelheden. Bij een lactose-intolerantie kan het lichaam de lactose slecht afbreken. In deze gevallen kunnen lactose-vrije producten worden aanbevolen die tegelijkertijd alle waardevolle voedingsstoffen van melk bevatten, zoals HiPP groeimelk lactose vrij voor peuters vanaf 1 jaar.
Het is belangrijk dat u bij een vermoeden van een koemelkeiwit-allergie of een lactose- intolerantie zo spoedig mogelijk een arts raadpleegt. Die zal een betrouwbare diagnose kunnen stellen en u verder kunnen helpen.