Samenstelling van moedermelk:

Alle belangrijke voedingsstoffen

In de eerste paar maanden is moedermelk de enige leverancier van de belangrijkste voedingsstoffendie baby's nodig hebben voor een gezonde groei. Daarom is het bijzonder belangrijk dat moeders tijdens de lactatie gezonde, evenwichtige voeding gebruiken. Vers fruit, groenten, granen en ten minste eenmaal per week vis zijn belangrijk voor baby's om ervoor te zorgen dat ze voorzien worden van vitaminen, mineralen, sporenelementen en essentiële vetzuren. 
Alleen de vitamine D moet profylactisch gegeven worden als aanvulling op de moedermelk volgens de aanbevelingen van kinderartsen. 
In geval van een vitamine D-deficiënte wordt de opbouw van calcium in de botten verstoord, wat later in het leven tot problemen kan leiden. In ons deel van de wereld waar er weinig zon in de winter is en de dermatologen overmatige blootstelling aan de zon in de zomer afraden, moeten baby's daarom dagelijks vitamine D krijgen tijdens het eerste jaar van hun leven.

LCP (omega-3 & 6)

LCP (omega-3 & 6) spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen. 
LCP vetzuren (of LC-PUFA) zijn langketenig meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen. De belangrijkste LCP vetzuren voor een gezonde ontwikkeling zijn arachidonzuur (AA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze zijn ook terug te vinden in de moedermelk.
Omega-3 is bijzonder belangrijk bij zuigelingen voor de ontwikkeling van de hersenen en zenuwcellen. Omdat de hersenen hoofdzakelijk groeien en rijpen in de eerste twee levensjaren is regelmatige consumptie van omega-3 vetzuren bijzonder belangrijk: 0.5% van de dagelijkse energieopname van een kind moet bestaan uit omega-3 vetzuren.

Natuurlijke melkzuurculturen

Moedermelk bevat verschillende melkzuurculturen die borst-gevoede zuigelingen helpen een gezonde darmflora te ontwikkelen van. De moeder geeft door middel van de moedermelk beschermende melkzuurculturen door aan het kind. De natuurlijke beschermende culturen in de moedermelk koloniseren in de darmen en kunnen voorkomen dat ongewenste of pathogene kiemen zich in de darm kunnen verspreiden. Borst-gevoede baby's bouwen daarom een bijzondere bescherming op, want 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm.

Moedermelk voedingsvezels

Moedermelk voedingsvezels (moedermelk oligosachariden) dienen als voedsel voor de beschermende melkzuurculturen en dragen dus bij aan een gezonde darmflora.

Meer waardevolle beschermende bestanddelen in moedermelk

Met de moedermelk krijgt een baby nog meer belangrijke stoffen binnen die bijdragen aan een gezonde ontwikkeling. 
Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Antilichamen (immunoglobulinen) of lysozymen: hebben een rechtstreeks effect tegen bacteriën
  • Antioxidanten en diverse boodschappers: helpen om infecties te bestrijden
  • Lactoferrine: helpt het lichaam ijzer te absorberen en fungeert ook tegen bacteriën
  • Van sommige ingrediënten van moedermelk kent men de precieze functie nog niet
  • Veel andere bestanddelen zijn nog helemaal niet onderzocht