De juiste voeding voor het slapen gaan

Een rustige en verkwikkende slaap is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby, maar ook voor de mama en papa.

Belangrijk voor goed in- en doorslapen is naast geruststellende slaaprituelen en de juiste slaapomgeving ook een hongerstillende en licht verteerbare avondmaaltijd die niet zwaar op de maag ligt. Vanzelfsprekend mag 's avonds alleen nog pap zonder toegevoegde suiker gegeven worden. 

Het Onderzoeksinstituut voor Kindervoeding raadt aan na de 4e - 6e maand de melkvoeding stap voor stap aan te vullen met vaste voeding. Veel ouders stellen zich de vraag welke pap dan de juiste is voor een goede nachtrust.

Wat is gemakkelijk verteerbaar, goed en langdurig verzadigend, zodat mijn baby een verkwikkende nachtrust kan hebben?

Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken. Daardoor kan de baby doorgaans ongestoord slapen zonder wakker te worden van de honger.

Zo maakt u de meeste kans op een goede afsluiting van de dag en een ontspannen nacht.

Let op de signalen van uw baby. Voor de avondmaaltijd mag hij niet al zo moe zijn, dat hij bijna in slaap valt tijdens het eten. Om goed door de nacht te komen, moet uw baby rustig zijn buikje vol kunnen eten. Sluit de dag rustig af en plan voor de bedtijd nog een ontspannen, gezellig samenzijn in, zodat uw kleine schat afscheid kan nemen van zijn omgeving – en van u – op een natuurlijk manier.

Wanneer u variatie brengt in de voeding van uw baby wordt nachtvoeding overbodig. Uw baby moet kunnen doorslapen zonder wakker te worden van de honger, daarom heeft hij overdag een evenwichtige voeding nodig en vooral een avondmaaltijd die aangepast is aan zijn behoeften.

Vergeet het tandenpoetsen niet

Erg belangrijk: vergeet niet de tandjes te poetsen voor het slapen gaan. We hebben hier een aantal belangrijke tips voor tandheelkundige zorg en tandheelkundige bescherming op een rij.