Skip to main content

Zwangerschapskalender

7e week van de zwangerschap: vanaf nu worden de ledematen gevormd

In de 7e week van de zwangerschap is uw baby vijf weken oud; u bent in het midden van de tweede maand en in het eerste trimester.

Grootte van de baby in de 7e week van de zwangerschap

5 millimeter groot is uw baby nu – net als een erwtje. De baby zit nu stevig vast in de baarmoederholte en voelt zich prima in zijn vruchtzak. In verhouding tot de ruimte waarover uw kind in de 7e week van de zwangerschap beschikt, is hij nog minuscuul.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby beweegt veel, maar nog niet heel gecoördineerd. Zijn bewegingen zien eruit als stuiptrekkingen. Dat patroon zal zich de volgende weken echter verfijnen.

Het hart van de baby klopt snel en krachtig met een hartslag van ongeveer 150 slagen per minuut. Die ongelooflijke inspanning is broodnodig zodat uw kleintje alle processen in zijn mini-organisme kan uitvoeren.

Als u een tweeling verwacht, kloppen er twee harten even krachtig. De arts kan beide baby's echter nog niet duidelijk onderscheiden, omdat de twee piepkleine lichaampjes nog achter elkaar liggen.

Armen, handen en benen beginnen langzaamaan hun vorm te krijgen – dit wordt ook wel het 'gummibeer'-stadium genoemd. Op de echo zijn aan de handjes kleine, dikke uitstulpingen zichtbaar, waaruit de vingers zich zullen ontwikkelen.

De staart aan de stuit van de baby is nog steeds duidelijk aanwezig. Tijdens de volgende weken verdwijnt die, terwijl de benen en wervelkolom zich volledig vormen.

Op het veel te grote hoofdje begint zich een gezichtje af te tekenen. De ogen ziet u als grote zwarte punten. De opening voor de mond en neusgaten kunt u al vermoeden. Hier vormen zich kleine groeven die later openingen worden.

Ook de placenta/moederkoek ontwikkelt zich verder om zich geleidelijk aan te passen aan de grotere behoeften van de baby en hem voldoende zuurstof en voedingsstoffen uit de bloedsomloop van de moeder te bezorgen. In de 7e week van de zwangerschap is de placenta half zo groot als op het einde van de zwangerschap bij de geboorte. Ongeveer in de 14e week van de zwangerschap heeft deze de vorm, de omvang en het gewicht van bij de bevalling.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 7e week van de zwangerschap

In het eerste trimester treden bij de meeste zwangere vrouwen symptomen op, veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Afhankelijk van de intensiteit van de klachten kunt u tijdens de 7e week van de zwangerschap zelf veel doen om u goed te voelen door heel bewust te leven.

 

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Spanning in de borsten

Omdat uw borsten groeien, voelt u de spanning erin toenemen. Dat kan 's avonds of 's nachts problemen veroorzaken, omdat u geen aangename positie vindt om te liggen. Soms kan het gewicht van het deken al pijnlijk zijn. Ook een omhelzing doet vaak pijn.

Gevoelig voor geuren

Wist u dat de gevoeligheid voor geuren, die samengaat met misselijkheid, van bepaalde voedingsmiddelen de aanstaande mama ervan weerhoudt zichzelf en het kind schade te berokkenen? Om risico's uit te sluiten, schakelt het lichaam over op een oeroude reflex van volstrekte weigering om consumptie te verhinderen.

Vaginale afscheiding

U kunt wat meer vaginale afscheiding hebben. Zolang er geen bloeding is, hoe minimaal ook, is alles perfect in orde. Een bloeding en ernstige pijn in de onderbuik kunnen een voorteken zijn van een miskraam.

Voorbereiding op borstvoeding

U begint nu al aan te komen. Zo legt uw lichaam een voorraad vetcellen aan, omdat de bevalling en de periode erna veel krachten vergen. Ook voor borstvoeding heeft u een goede (vet)reserve nodig om het kind te kunnen voeden. Het gewicht, dat er in de voorbije maanden is bijgekomen, wordt in de borstvoedingsperiode geleidelijk weer afgebouwd. Die borstvoedingsperiode is dus niet alleen essentieel voor het kind, maar ook nuttig voor de gezondheid van de moeder. Voorts vermindert borstvoeding het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederkanker.

Kom meer te weten over uw gewichtstoename in de loop van de zwangerschap dankzij dede gewichtscurve-calculator van HiPP.

Een overzicht van de beste tips

Als u onzeker bent, doe het dan wat rustiger aan en volg – letterlijk – uw buikgevoel. Vertrouw op de signalen van uw lichaam en uw instinct.

Eet veel vers fruit en groenten die u lekker vindt. Smoothies zijn een uitstekend idee. Onderweg kunt u genieten van een heerlijke HiPP-smoothie.

Draag zo veel mogelijk ondergoed van katoen, waardoor de huid kan ademen en niet afgesloten wordt.

Was uw intieme zone enkel met warm water en zonder zeep, tenzij u een speciale waslotion gebruikt die de vaginale flora beschermt en herstelt.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Bescherming tegen ziekteverwekkers en chemicaliën in het zwembad

Tijdens de zwangerschap is het vaginale milieu gevoeliger dan anders. Tijdens die sensibele fase moet de pH-waarde beschermd worden om in balans te blijven. De vagina is echter ook erg vatbaar voor ziekteverwekkers en schimmelinfecties.

Ook agressieve substanties zoals chloor kunnen het evenwicht verstoren. Als u ook anders na een zwembeurt problemen heeft en veranderingen in het vaginale slijmvlies opmerkt, is een doeltreffende bescherming tijdens de zwangerschap nog belangrijker. Vaak wordt gezegd dat een tampon een betrouwbare bescherming is tegen de chemicaliën en ziekteverwekkers in het water. Het touwtje biedt ziekteverwekkers echter een perfecte toegang tot de vagina. Ook chloor komt hierdoor in de vagina terecht, wordt samen met het water in de tampon opgezogen en kan zo het slijmvlies aantasten.

Er bestaan echter speciale tampons, die dat proces verhinderen en het slijmvlies effectief beschermen tegen ziekteverwekkers en chloor. Hierover krijgt u ongetwijfeld ook meer advies van uw vroedvrouw of gynaecoloog.

Milde hulp door homeopathie

Er bestaan natuurlijke en milde therapieën om lastige zwangerschapskwaaltjes te verlichten. Denk daarbij ook aan homeopathie: die methode is gebaseerd op het principe van gelijkheid, heeft meestal geen bijwerkingen en is erg doeltreffend tijdens de zwangerschap. Vraag aan een vroedvrouw met ervaring in natuurgeneeskunde welke middeltjes u voor uw klachten kunt toepassen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.