40e week van de zwangerschap: uw baby heeft nu zijn geboortegewicht bereikt; misschien wil hij toch nog wat groeien

Op het einde van de 40e week van de zwangerschap heeft u nu eindelijk de bevallingsdatum bereikt, die uw arts aan de hand van uw laatste menstruatie en de berekeningen op basis van de echo heeft vastgesteld. Misschien is uw kind al enkele dagen geleden ter wereld gekomen of laat het nog enkele dagen op zich wachten. 38 weken na de bevruchting zijn de meeste baby's klaar voor de geboorte en voorzien van alles, wat ze nodig hebben voor een zelfstandig leven. Als moeder heeft u tijdens de zwangerschap alle gevoelens en instincten ontwikkeld, die nodig zijn voor de verzorging van een pasgeborene en de begeleiding van uw kind tot volwassene.

Grootte en gewicht van de baby in de 40e week van de zwangerschap

In de 40e week van de zwangerschap meet uw baby ongeveer 50 – 52 cm, de lengte voor zijn geboorte. Als u zich nu wil voorstellen hoe u uw kind in uw armen houdt, is de lengte van een kalebas een goede vergelijking. Met een lichaamsgewicht van 3440 g heeft uw baby het gemiddelde geboortegewicht bereikt.

Ontwikkeling van de baby

De voorbije weken heeft uw baby zoveel vetreserves aangemaakt, dat die ondertussen ca. 15% van zijn lichaamsgewicht vormen. In de 40e week van de zwangerschap slaat de lever van het kind meer zetmeel op uit de bloedsomloop van de moeder. Na zijn geboorte zal zijn organisme dat omzetten in glucose. Die suiker wordt naar zijn bloedsomloop gebracht en is een extra steuntje voor de pasgeborene, tot bij zijn moeder ongeveer drie à vier dagen na de bevalling de productie van rijpe moedermelk op gang komt. De glucose dient de baby dus als eerste voedingsbron en overgang tot de borstvoeding vlot loopt.

De eerste melk van de moeder, het zogenoemde colostrum, levert de pasgeborene belangrijke afweerstoffen voor de ontwikkeling van zijn eigen immuunsysteem. Zo beschermt de baby zichzelf tegen ziektekiemen, waarmee hij buiten de baarmoeder geconfronteerd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkoudheid, waarmee een pasgeboren kind algauw in aanraking komt.

Vlak voor de geboorte heeft de baby helemaal geen ruimte meer in de baarmoeder. Hij ligt opgerold in de geboortepositie, met zijn hoofdje diep in het kleine bekken van de moeder – en wacht af. U zult merken dat uw baby de eerste twee à drie weken na de geboorte nog in deze houding ligt.

De prestaties van de baby bij de geboorte

De geboorte is voor het kind een spannend en vermoeiend proces. Het begint al bij de oefenweeën in de voorbije weken. Het wordt pas echt onaangenaam voor het kleintje omdat tijdens de ontsluitingsweeën de baarmoeder eerst met langere, dan steeds kortere tussenpozen volledig samentrekt. Door de spieren van de baarmoeder wordt het kind zo stevig gemasseerd en verder naar beneden geschoven.

Voor het hoofdje, het grootste deel van het kind, door de vagina van de moeder kan schuiven, moet de baby nog langs een rechthoekige bocht. Dat is voor de moeder meestal een erg pijnlijk deel van de bevalling.

Als de baby deze horde heeft genomen, is zijn hoofdje zichtbaar bij de vagina. Door de tocht uit de buitenwereld op de fontanel krijgt de pasgeborene een prikkel voor zijn eerste ademhaling. Die gaat over het algemeen gepaard met een eerste schreeuw en een geschrokken gelaatsuitdrukking. Het beslissende deel van de bevalling is nu voorbij. Daarna zijn schouders van de baby aan de beurt, waarvoor enkele krachtige persweeën van de moeder nodig zijn. Tot slot glijdt uw baby als een vis uit het water de wereld in en is volledig geboren. Uw kleintje heeft nu vooral nood aan u!

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 40e week van de zwangerschap

Op het einde van de 40e week van de zwangerschap is het gedaan met lang wachten en uitkijken, omdat de berekende bevallingsdatum van uw kind vlakbij is.

Nu uw zwangerschap voorbij is, komt u ook niet meer bij. Na de bevalling zult u door de vermoeiende arbeid en de borstvoeding uw gewicht zien verminderen. Dat is een natuurlijk proces, aangezien elke jonge moeder veel energie verbruikt.

De bewegingen van uw ongeboren kind kunnen erg verschillend zijn. Ofwel is de baby erg actief met de lichaamsdelen die niet zo erg geklemd zitten, ofwel rust hij en wacht hij op de activiteiten van de baarmoeder tijdens de bevalling.

Ook de intensiteit van de weeën kan erg verschillen. Op sommige momenten heeft u het gevoel dat alles nu eindelijk begint, even later heeft u geen weeën meer en is in uw buik alles rustig. Dat is ongetwijfeld de stilte voor de storm.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Uitzonderlijke toestand voor uw lichaam

De tekenen gedurende de laatste weken van de zwangerschap kunnen uiteenlopend zijn, aangezien uw lichaam zich nu in een uitzonderlijke toestand bevindt en u een enorme krachtinspanning te wachten staat. Een hormonencocktail zet uw lichaam ertoe aan zich nogmaals te reinigen. Dat kan zich uiten door misselijkheid met eventueel braken en/of diarree. Bij diarree worden door de contracties van de darmen de weeën extra gestimuleerd. Ook onregelmatige weeën kunnen diarree veroorzaken. Beide mechanismen prikkelen elkaar wederzijds. Hoofdpijn, winderigheid en maagpijn kunnen eveneens het begin van de geboorte aankondigen.

Vage buikpijn

De weeën zelf beginnen als vage buikpijn en een heftig, trekkend gevoel in uw onderbuik. Dat herhaalt zich aanvankelijk gedurende enkele uren in een onregelmatig interval, tot de weeën uiteindelijk krachtiger en regelmatiger voorkomen. In die fase opent de baarmoedermond, wat een bloeding kan veroorzaken. Bij regelmatige, middelmatige tot sterke weeën ca. om de 5 minuten brengt u de vroedvrouw op de hoogte of vertrekt u naar het ziekenhuis..

Een overzicht van de beste tips

  • Zorg dat u altijd een telefoon bij de hand heeft met de nummers van uw vroedvrouw, de persoon die met u naar het ziekenhuis gaat en met familieleden.
  • Ontspanning en rust zijn nu prima om de geboorte op gang te brengen en de weeën krachtiger te maken.
  • U mag gerust iets eten, ook als u weeën heeft. Eet kleine hoeveelheden licht voedsel en vergeet niet te drinken. De bevalling vergt veel energie en vloeistof van u – neem eventueel een tussendoortje mee naar het ziekenhuis.
  • Als u zich tijdens de weeën enorm moe voelt, ga daar niet tegenin. Ook tijdens de weeën kunt u gerust slapen. Het klinkt onvoorstelbaar, maar als het u lukt, doet u het gewoon! Zo herstelt uw lichaam zich en put het kracht voor de volgende wee.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Epidurale anesthesie bij geboortepijn

Vrouwen die hun eerste kind op de wereld brengen, kunnen nog niet inschatten hoe hun lichaam zal reageren op de geboortepijn en hoe ze die zelf zullen verdragen.

Als een bevalling enorm lang duurt, stilvalt en de moeder doodop en uitgeput is, kan epidurale anesthesie aangeboden worden. Door deze verdoving wordt de vrouw met barensweeën bevrijd van de pijn.

 

Bij de epidurale anesthesie wordt met een dunne katheter een verdovend middel aangebracht tussen twee wervels van de wervelkolom. Dat zorgt er in de wortels van de zenuwvezels van het wervelkanaal voor dat de vrouw minder voelt in het onderste deel van haar bekken. De aanstaande moeder kan met de anesthesie nog altijd actief meewerken aan de arbeid, maar voelt geen pijn meer.

Net als bij alle medische ingrepen zijn er ook bij epidurale anesthesie beperkingen, risico's en bijwerkingen. Ook hier moet u de voor- en nadelen afwegen. Bespreek met uw gynaecoloog, vroedvrouw of arts deze vorm van pijnbestrijding en win voldoende informatie in voor u beslist.

Hebammen-Tipp

„Waarschijnlijk zult u piekeren over het verloop van de geboorte en overwegen wat u kan helpen

Mijn advies is om alles te ondergaan. Beslis afhankelijk van de situatie en in overleg met de vroedvrouw wat u graag zou willen doen (bijvoorbeeld in bad liggen, wandelen, pijnstiller nemen, ...). Als u een vastomlijnd plan wil uitvoeren en dat om een of andere reden niet lukt, raakt u in deze buitengewone situatie snel van streek. Onderga de bevalling gewoon. Het lukt u ongetwijfeld." Dorothee Kutz, vroedvrouw

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.