35e week van de zwangerschap: het immuunsysteem van uw baby functioneert nu zelfstandig

U bent nu in de voorlaatste week van de negende maand en in het derde trimester. Het moment van de bevalling komt steeds dichterbij. Ongetwijfeld is iedereen al opgewonden en ongeduldig.

Uw baby maakt zich nu klaar voor de geboorte.

Grootte en gewicht van de baby in de 35e week van de zwangerschap

Het kleintje in uw buik is weer een centimeter gegroeid. In de 35e week van de zwangerschap is hij nu ongeveer 46 cm lang – ongeveer zoals een honingmeloen. Met een gewicht van ca. 2500 g heeft hij een enorme sprong gemaakt. Tot aan de geboorte zal uw baby nog veel beschermende vetreserves aanmaken en nog bijkomen tot ongeveer 3500 g. Maar ook deze gegevens verschillen erg van kind tot kind. Hoe groot en zwaar uw baby echt is, blijft een verrassing tot bij de geboorte. Bij meerlingen is die verrassing nog groter, omdat de waarden van de baby's niet exact te voorspellen vallen.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby kan zijn bewegingen in de 35e week van de zwangerschap dan wel erg goed coördineren, hij heeft er helaas weinig plaats voor. Door kleine en gerichte inspanningen neemt hij zijn neus vast, grijpt naar de navelstreng of zuigt op zijn duim.

Ondertussen ontwikkelen de reflexen van de baby zich verder. Uw baby draait zich duidelijk in uw baarmoeder naar elke lichtbron. Ook zijn zuig- en grijpreflex zijn nu uitstekend. De ademreflex is voorhanden en gevormd, maar zal uw kleintje pas bij zijn eerste ingeademde teug lucht na de geboorte kunnen bewijzen.

Spijsverteringsorganen, zoals nieren en lever, zijn al aan het werk. Beide nieren helpen bij het ontgiften van het lichaampje en scheiden via de urine stofwisselingsproducten af. Ook de lever vervult een belangrijke taak bij het ontgiften en slaat in zijn cellen eiwitten en vitamines op, die op het moment van de opname niet nodig zijn. In de lever wordt suiker omgezet in glucose (druivensuiker) en aan de bloedsomloop afgegeven. Dat proces is cruciaal voor de voeding buiten de baarmoeder. In de lever wordt bovendien stroperige gal uitgescheiden, een belangrijk onderdeel voor onze stofwisseling. Deze vloeistof wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas, tot deze aan de darmen afgegeven wordt en de stoelgang zijn typische kleur verleend.

In de darmen van uw baby vormt zich een substantie, zogenoemd 'kinderpek' (meconium). Dat bestaat uit ingeslikt vruchtwater, huidsmeer en het verdwijnende lanugohaar, evenals uit de stroperige gal, waardoor het kinderpek zijn consistentie krijgt. De eerste dagen na de geboorte zal uw baby dit meconium uitscheiden.

Het immuunsysteem van het kind werkt nu al onafhankelijk van u. U heeft uw kind antilichamen gegeven, waarmee het zijn eigen immuunsysteem kon oefenen. De pasgeborene is daardoor na de geboorte beschermd tegen normale omstandigheden. Zijn immuunsysteem zal zich de komende jaren echter verder ontwikkelen. Het heeft telkens weer schadelijke invloeden nodig om zich daartegen te wapenen en het lichaam te kunnen beschermen. Daarom zijn baby's en kinderen het eerste jaar erg gevoelig voor ziekteverwekkers. Moedermelk bevat antilichamen en biedt uw baby de beste bescherming om een sterk immuunsysteem te ontwikkelen. Zeker het colostrum van de eerste dagen is voor uw baby essentieel.

Een baby in de 35e week van de zwangerschap maakt als prematuurtje heel goede kansen om zich aan de wereld buiten de moederschoot aan te passen en normaal te ontwikkelen.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 35e week van de zwangerschap

De lastige periode op het einde van een zwangerschap blijft nog even duren. Bewegen en ademen worden moeilijker en u vraagt zich steeds vaker af hoe lang dit nog duurt.

De kortademigheid door de druk op uw longen zal binnenkort verminderen. Ondertussen beginnen echter de indalingsweeën. Daarbij voelt u niet alleen een harde buik, deze gaan ook gepaard met een trekkend gevoel in uw onderbuik, eventueel zelfs met wat misselijkheid en diarree. In tegenstelling tot echte weeën zijn indalingsweeën niet ritmisch en worden ze niet intensiever of pijnlijker. Aanvankelijk voelen de verschillende soorten weeën ongeveer hetzelfde aan. Na verloop van tijd kunt u deze onderscheiden door hun regelmatigheid.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

De geleidelijke indalingsweeën verlichten uw ademhaling wat. In de 35e week van de zwangerschap zijn er echter enkele symptomen, die u tot aan de geboorte zult moeten doorstaan.

Zwakke blaas

Door de druk van de baarmoeder krijgt u een zwakke blaas. Door de indalingsweeën worden de baarmoeder en het kind nog meer in het kleine bekken geduwd. Zo wordt de druk op de blaas hoger en vermindert de inhoud ervan. U moet dus nog vaker naar het toilet, omdat uw blaas zich sneller vult.

Circulatiestoornissen

Ook circulatiestoornissen zijn een mogelijke klacht. Zeker als u op uw rug ligt, kunt u niet meer meteen rechtstaan. De druk van de baarmoeder op de grote holle ader naar het hart kan de functie ervan beperken. Omdat even minder zuurstof en bloed in het organisme wordt gepompt, kunt u circulatiestoornissen hebben. Dat uit zich in duizeligheid, misselijkheid en sufheid. Medisch heet dit het 'vena-cava-syndroom'. In dat geval zoekt u een andere slaaphouding en rust u veel. Om die reden wordt vanaf de 31e week van de zwangerschap zijligging aanbevolen. Als u toch op uw rug slaapt, zorg dan dat uw bovenlichaam wat hoger ligt

Een overzicht van de beste tips

  • Zorg voor een massageolie voor het perineum en masseer de zone tussen uw vagina en anus regelmatig om deze soepeler te maken en voor te bereiden op de geboorte. Let daarbij uiteraard op korte vingernagels en gewassen handen.
  • Alles klaar? U heeft nu nog tijd voor de laatste aankopen en taken.
  • Noteer al uw wensen voor de geboorte, voor deze unieke gebeurtenis. Betrek er ook uw partner bij, die tijdens de bevalling dan exact weet wat u wel en vooral niet wil. Als u tijd en zin heeft om te koken, maakt u grote hoeveelheden en vriest die in porties in. Na de bevalling, in het kraambed, zult u blij zijn met deze opwarmmaaltijden.
  • Als u veel last heeft van gezwollen benen, eet u 's avonds geen zuivelproducten meer. Hierdoor houdt uw weefsel extra vocht vast.

Tip van een vroedvrouw

"Maak gerechten zonder peulvruchten, kool, uien of andere ingrediënten, die winderigheid veroorzaken. Later kunt u rustig uitzoeken of uw kind bij deze groenten last heeft van winderigheid. Zo moet u echter niet meteen de eerste dagen ook de strijd aangaan met de krampjes." Dorothee Kutz, vroedvrouw

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Alternatieve voorbereiding op de geboorte

Behalve de perineummassage kunt u dankzij andere methodes de bevalling vlotter laten verlopen. Vanaf nu kunt u frambozenbladthee drinken. Deze maakt het geboortekanaal soepel en elastisch.

Door dagelijks lijnzaad in te nemen, wordt de slijmhuid zachter en elastisch. Probeer het eens in muesli ... Vergeet niet om voldoende te drinken na het innemen van lijnzaad, aangezien dat anders constipatie kan veroorzaken.

Een dagelijks stoombad met hooibloemen heeft dezelfde gevolgen. Breng water aan de kook en meng het met gedroogde hooibloemen, die verkrijgbaar zijn in de apotheek. Laat het geheel wat afkoelen en zet de pot dan in het toilet. Ga dan zonder slipje ongeveer 20 minuten op het toilet zitten, zodat de dampen het geboortekanaal kunnen bereiken.

Acupunctuur helpt niet alleen bij diverse klachten tijdens de zwangerschap. Deze methode uit het Verre Oosten is ook geschikt als voorbereiding op de geboorte. Vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum kunnen bepaalde punten in uw lichaam met de naalden gestimuleerd worden, zodat de geboorte sneller en vlotter verloopt. Heel wat vrouwen hebben hiermee positieve ervaringen. Uw gynaecoloog of vroedvrouw kan u hierover meer vertellen en maak eventueel een afspraak.

Tip van een vroedvrouw

"Uw ziekenfonds betaalt deze 'voorbereidende acupunctuur' soms gedeeltelijk terug. Gun uzelf deze behandelingen, als u dat wil. Het is een positief aspect, dat u op dit moment in de zwangerschap deugd kan doen. U voelt zich sterker voor de bevalling en herstelt sneller, aangezien uw lichaam minder reserves moet aanboren." Dorothee Kutz, vroedvrouw

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.