Zwangerschapskalender
32e week van de zwangerschap: de baby blijft groeien
In de 32e week van de zwangerschap bent u in de laatste week van de achtste maand. Dat betekent dat uw zwangerschap in de laatste rechte lijn zit en u binnenkort uw baby in uw armen kunt houden. In deze periode moet uw kleintje echter nog het een en ander afwerken.
Grootte en gewicht van de baby in de 32e week van de zwangerschap
In de 32e week van de zwangerschap is uw baby al 42,7 cm groot, ongeveer even groot als een ananas met zijn groene blaadjes. De foetus blijft zwaarder worden en weegt nu ongeveer 1775 g. Tot aan de geboorte zal uw kind nog groeien en vooral verdikken.
Ontwikkeling van de baby
ls u het geluk heeft in verwachting te zijn van een meerling, kan de arts in de 32e week van de zwangerschap op de echo nu steeds moeilijker de ontwikkeling van de baby's volgen. Die verloopt ongeveer op dezelfde manier, alleen verschillen de lengte en het gewicht.
De waarschijnlijkheid dat u zwanger bent van een meerling bedraagt trouwens 1 op 250, dat is dus nog vrij vaak. Moeders die op kunstmatige wijze bevrucht werden, hebben meer kans op een meerling. De ontwikkeling van het kind is in de 32e week van de zwangerschap bijna voltooid. De organen zijn volledig gevormd en schaven nu enkel nog hun optimale werking bij. Dat geldt ook voor de longen, waarvan de blaasjes nog beter door de oppervlaktebescherming behandeld moeten worden. Dat eiwit beschermt de longblaasjes tegen samenklappen en moet de komende tijd in nog grote hoeveelheden geproduceerd worden.
Door het plaatsgebrek in de baarmoeder kruipt uw baby steeds dieper in de foetushouding. Ook later gaan kinderen in hun slaap graag zo liggen. Zelfs sommige volwassenen slapen in een embryonale houding, op hun zij, opgerold als een foetus.
In uw buik houdt de baby zijn beentjes stevig tegen zijn lichaam en zuigt hij soms op zijn grote teen, om de zuigreflex te blijven oefenen. Het kind houdt zijn armpjes gekruist voor zijn buik. Daartussen loopt de navelstreng, waaraan de baby soms flink trekt. De hik van het kleintje wordt intensiever, omdat het zijn ademhaling oefent.
In principe is uw baby nu bijna rijp en ziet hij er al uit als een kleine pasgeborene. Hij kweekt echter nog vetkussentjes, waardoor hij er mooi rond en glad uitziet. Die vetlagen heeft uw baby nodig als reserve voor een goede start in het leven. De eerste dagen na de geboorte zal hij daarop moeten teren tot u, als moeder, rijpe moedermelk kunt produceren.
De zintuigen van de baby worden verder getraind en gevormd, waardoor het kind de wereld buiten de baarmoeder kan waarnemen en hierop reageert. Hij traint de regulering van zijn lichaamstemperatuur, die hij na zijn geboorte stapsgewijs zelf moet leren aanhouden.
Zo gaat het met de aanstaande mama in de 32e week van de zwangerschap
De zwangerschap begint in de 32e week langzaamaan zwaarder te worden – afhankelijk van de omvang van uw buik en van uw conditie. Neem nu niet te veel hooi op uw vork. Vraag hulp aan uw partner of aan vrienden en laat hen volgens uw aanwijzingen de babymeubels in elkaar zetten.
Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen
Voorweeën
U bent vaak buiten adem, wat pas verandert bij de zogenoemde voorweeën. Ongeveer drie à vier weken voor de bevalling krijgt u hevigere harde buiken, die soms gepaard kunnen gaan met buikpijn en zelfs misselijkheid.
Door deze indalingsweeën verplaatst uw buik zich wat naar onderen. Dat is een opluchting, omdat uw longen nu minder druk van uw baarmoeder voelen. U kunt weer dieper ademen. U moet daarentegen nóg vaker naar het toilet omdat de druk op uw blaas toeneemt. Uw maag kan nog slechts kleine porties aan.
Intensievere bewegingen van het kind
De bewegingen van uw kind voelt u nu niet meer op bepaalde plaatsen, maar in heel uw buik. Het kind is veel groter en probeert zich in uw buik te bewegen – het moet zich tenslotte nog in de juiste geboortepositie draaien.
Symptomen van de voorbije weken blijven aanhouden
VUw benen en voeten zijn misschien pijnlijk en gezwollen. Dat is trouwens nog meer het geval als u in de zomermaanden zwanger bent. In de winter doet dit symptoom zich minder vaak en minder intensief voor. U moet nog steeds vaak op zoek naar een toilet en ook een lichte stressincontinentie kan aan de orde zijn.
Na de geboorte voelen veel vrouwen zich meteen beter, waardoor de verwachtingen voor de bevalling nog hoger liggen. Herhaaldelijk schiet de gedachte door uw hoofd: "Baby, kom nu maar."
Uw seksualiteit verandert
Benut de tijd voor u als koppel. Ook met een dikke babybuik is seks mogelijk. Wees creatief of knuffel heel intensief met uw partner. Dat doet deugd voor jullie beiden én voor uw baby, omdat zo het knuffelhormoon oxytocine wordt aangemaakt. Oxytocine ontstaat door lichamelijk contact en aanrakingen. Het zorgt voor een diepgaand gevoel van samenhorigheid, cruciaal voor menselijke relaties..
Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw
Instructies, verwijzingen en contracten met de vroedvrouw
Overleg met uw gynaecoloog of vroedvrouw hoe u wil bevallen. Als u vragen heeft, onzeker bent of als er problemen opduiken, kunt u altijd naar het ziekenhuis.
Spreek met de vroedvrouw die bij de bevalling aanwezig zal zijn en u na de geboorte tijdens uw kraambed zal begeleiden, over haar vergoeding. Zorg dat al deze kwesties afgehandeld zijn, zodat u rustig kunt genieten van de laatste periode voor de geboorte.
Vraag bij een thuisbevalling aan uw vroedvrouw hoe vaak ze u en uw baby thuis komt bezoeken en begeleiden. Zij staat in voor het welzijn van jullie beiden. Vraag of uw vroedvrouw ook bijvoorbeeld 's nachts en bij twijfels stand-by is.