Zwangerschapskalender
30e week van de zwangerschap: de baby gaat in foetushouding liggen
In de 30e week van de zwangerschap bent u in het midden van de achtste maand en in het derde, laatste trimester van uw zwangerschap. Door de omvang van uw baby wordt de plaats in uw baarmoeder erg krap en veranderen zijn bewegingen.
Grootte en gewicht van de baby in de 30e week van de zwangerschap
In de 30e week van de zwangerschap is uw baby maar liefst 40 cm groot. Stel u even een selder voor – zo lang is uw baby ongeveer in deze 30e week van de zwangerschap. Met een gewicht van 1300 – 1400 g is hij nu bijna 1,5 kg zwaar: anderhalf pak bloem. De lengte en het gewicht van de baby bereiken nu langzaam de waarden bij de geboorte.
Ontwikkeling van de baby
Ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel
Ook de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel is in grote mate afgerond: alles wat uw baby later voor de spijsvertering nodig heeft, is aanwezig. Uw baby kan vruchtwater drinken, inslikken, het verteren en weer uitscheiden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor zijn leven buiten de baarmoeder en garandeert dat hij zich met uw moedermelk kan voeden. Bij zijn geboorte zijn de darmpjes echter nog niet volledig rijp: men spreekt over een onrijp spijsverteringsstelsel. Vooral in de eerste drie of vier levensmaanden kan de pasgeborene daarom vaak last hebben van winderigheid en krampjes. Meestal kan dat geen kwaad en hoeft u zich hierover geen zorgen te maken.
Foetushouding
De hoeveelheid vruchtwater past zich langzaam aan de groei van uw kind aan en vermindert, zodat de baby meer plaats heeft.
Omdat uw kindje zich nu niet meer kan uittrekken, neemt het de zogenoemde foetushouding aan. Daarbij vouwt hij zijn beentjes helemaal tot tegen zijn lichaam. In deze houding ligt het kind ook nog vaak na zijn geboorte. Na ongeveer drie weken verandert de houding en ligt de baby gestrekt in zijn bedje. Deze houding met opgetrokken beentjes heeft ook een voordeel in de eerste dagen van zijn leven, aangezien de pasgeborene zo zijn lichaamswarmte behoudt.
Daarom worden in vele landen pasgeboren kindjes zonder kruippakje in een inbakerdoek strak en warm ingepakt. Zo kan het kindje zijn lichaamswarmte stabiel houden en wordt de krappe ruimte in de baarmoeder nagebootst. Dat is rustgevend voor het baby'tje en helpt hem bij de aanpassing aan zijn leven buiten de baarmoeder. U kunt best draagdoek, kinderwagen, inbakerdoek, uw armen en het bedje afwisselen. Ga na of de inbakerdoek ook in de winter warm genoeg is en of uw kleintje extra warmte nodig heeft.
Verdere stappen in de ontwikkeling
In de 30e en volgende weken van de zwangerschap verdwijnen de lanugohaartjes langzaam, zodat uw baby bij zijn geboorte nog slechts een dun donslaagje heeft. Vanaf deze week kan uw baby pijn voelen – hoewel hierover steeds weer twijfels rezen, is dat wetenschappelijk bevestigd. Ook de aanleg voor links- of rechtshandigheid wordt al in de moederschoot bepaald.
Tijdens de laatste grote echo voor de geboorte wordt nogmaals de positie van de placenta nauwkeurig onderzocht. Dat is essentieel voor het verloop van de bevalling. Bij een voorliggende placenta, die voor de baarmoedermond ligt (placenta praevia), is een natuurlijke geboorte uitgesloten. In de meeste gevallen wordt dan voor de veiligheid van moeder en kind een keizersnede uitgevoerd.
Zo gaat het met de aanstaande mama in de 30e week van de zwangerschap
In de 30e week van de zwangerschap zult u ongetwijfeld proberen om de pijn in uw rug en benen te beperken of te voorkomen. Bewegen wordt steeds moeilijker en u raakt buiten adem als u de trap opgaat. Net als alle organen in uw buik en borst worden ook uw longen verdrongen en beperkt. Ook door de bijkomende last die u draagt, raakt u sneller buiten adem. Een zwangerschap is topsport voor het lichaam van vrouw, omdat ze tot het uiterste gedreven wordt.
Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen
Jeuk en zwangerschapsstriemen
Door de spanningen van uw huid heeft u last van jeuk. Smeer daarom dagelijks crème of olie aan op de plaatsen, die enorm te lijden hebben onder deze extra belasting tijdens de zwangerschap. Ervaringen van dermatologen en moeders bewijzen dat u zo het best zwangerschapsstriemen voorkomt. U krijgt er minder, ze zijn kleiner en minder uitgesproken. Beperkte zwangerschapsstriemen verdwijnen na de geboorte vrij snel en laten geen lelijke littekens achter.
Een tovermiddel om zwangerschapsstriemen te vermijden, bestaat echter niet. Deze zijn namelijk ook afhankelijk van uw huidtype en genetische aanleg.
Meer haargroei op uw buik
Ongetwijfeld heeft u de voorbije weken talloze veranderingen aan uw lichaam opgemerkt. Behalve de donkerdere tepelhoven en de 'linea nigra', van uw navel tot uw schaambeen, treden bij sommige vrouwen nog andere verschijnselen op. Op uw babybuikje kan haargroei van uiteenlopende intensiteit optreden, te wijten aan hormonen. Men vermoedt dat vrouwen die een jongetje verwachten hiervan vaker en intensiever last hebben, omdat het testosteron, het mannelijke geslachtshormoon van de baby, haargroei veroorzaakt. Volgens een andere hypothese heeft de babybuik extra bescherming nodig. Er is echter geen eensluidende verklaring.
Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw
Positie van de placenta en voorziene keizersnede
Op een echo herkent de arts op welke positie de placenta zich in de baarmoeder bevindt. Als men zich zorgen maakt omwille van een voorliggende placenta (placenta praevia), moet u rekening houden met een bevalling via keizersnede.
Hoewel de techniek van een keizersnede (sectio caesaria) de voorbije jaren verbeterd is, moet dit een uitzondering blijven.
Gedurende deze operatie van ongeveer 40 minuten wordt de baby met een snede uit de baarmoeder gehaald. Daarvoor wordt de moeder onder narcose gebracht (anesthesie); die is echter niet schadelijk voor het kind.
Als de positie van de placenta uw baarmoederhals afsluit en u een keizersnede moet overwegen, vraagt u hierover uitvoerig informatie aan uw arts.