Skip to main content

Zwangerschapskalender

29e week van de zwangerschap: de baby vormt vetcellen en komt bij

In de 29e week van de zwangerschap heeft u al de achtste maand gehaald. U bent nu in het derde trimester, de laatste en langste periode van uw zwangerschap. De achtste maand staat in het teken van enorme groei en gewichtstoename van uw baby. Als dat nog niet gebeurd is, is het nu tijd om in uw woning een mooie en veilige plaats voor uw baby te plannen en in te richten.

Grootte en gewicht van de baby in de 29e week van de zwangerschap

In de 29e week van de zwangerschap is uw baby 38,7 cm groot. Dat is ongeveer zoals een kokosnoot. Het gewicht van de baby is toegenomen tot ca. 1240 g. Dat is nu al meer dan een pak bloem en gaat nu snel in de richting van 2 kg. Hoe zwaarder uw baby nu is, des te gemakkelijker is zijn start in het leven als hij vroegtijdig – als prematuur – ter wereld zou komen.

Ontwikkeling van de baby

De baby lijkt nu al erg op een pasgeborene. De voorbije weken hebben de verhoudingen en contouren zich goed gevormd en ze zullen nu niet veel meer veranderen tot aan de geboorte. De nadruk ligt nu op de afwerking in de organen, de verdere uitwerking van de functies evenals op gewichtstoename, geleidelijk tot aan het geboortegewicht.

Ontwikkeling van het gewicht

In de 29e week van de zwangerschap kan het kind veel bijkomen, aangezien de vetcellen zich gevormd hebben en nu reserves kunnen opslaan. Hierdoor kan uw baby tot aan de geboorte nog aanzienlijk bijkomen. Die 'kussentjes' zijn na de geboorte nodig, omdat de moeder aanvankelijk nog geen rijpe melk produceert. In die periode vermindert het gewicht van de pasgeborene. Pas ongeveer drie dagen na de bevalling kan de baby profiteren van de calorieën en vetten uit de moedermelk en weer in gewicht toenemen.

Als u een meerling verwacht, verdubbelt het gewicht niet noodzakelijk. Bij de geboorte zullen de baby's dan verschillen qua gewicht en lengte. Of er in uw buik nu een baby groeit of meer: bij alle baby's in de 29e week van de zwangerschap worden de hersenen verder ontwikkeld. De lichaamstemperatuur en het hartritme worden steeds beter geregeld, zodat de baby deze na de geboorte zelfstandig kan overnemen.

Ontwikkeling van het immuunsysteem

De ontwikkeling van het immuunsysteem speelt deze maand een doorslaggevende rol. Steeds meer afweerstoffen van de moeder komen in het bloed van het kind terecht. Het immuunsysteem van het kind gebruikt deze afweercellen om zijn werking te trainen. Dat immuunsysteem is levensnoodzakelijk buiten de veilige baarmoeder, omdat een baby geconfronteerd wordt met tal van bacteriën. Om die reden moeten pasgeborenen en zuigelingen het eerste jaar absoluut tegen ernstige ziektes worden beschermd. Als oma bijvoorbeeld griep of een bronchitis heeft, komt ze beter later op bezoek, als ze genezen is..

Het lanugohaar is dikker geworden en bedekt nu bijna het hele babylichaam. Uw baby heeft nu misschien ook al het hoofdhaar, waarmee hij ter wereld zal komen. Dat is erg verschillend: sommige kindjes hebben heel veel haar, andere erg weinig. Dat is genetisch bepaald en u kunt hier niets aan doen.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 29e week van de zwangerschap

Uw buik groeit naarmate uw baby groter wordt. De bewegingen van het kind tijdens zijn trainingen worden continu sterker. Uw kleintje wordt namelijk elke dag krachtiger en in de baarmoeder wordt het langzaamaan te krap. Uw baby zal zich blijven draaien en keren, zolang hem dat nog enigszins lukt. Hij is nu al een ijverig mensje.

Ook in de 29e week van de zwangerschap bent u niet gespaard van de gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn, last door de heftige bewegingen van het kleintje, gezwollen en pijnlijke benen, enz. De klachten uit de eerste weken van de zwangerschap zijn nu vervangen door minder bewegingsvrijheid. Ook in de laatste weken van uw zwangerschap kunt u last hebben van wat misselijkheid of oprispingen, omdat de baarmoeder zich hoog tegen de ribboog bevindt en op uw organen duwt.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Meer rugpijn

Heel wat zwangere vrouwen kampen met rugpijn. Dat is volkomen normaal, omdat uw manier van lopen verandert en uw rug nu een zwaardere last moet dragen. Door zijn gewicht kan uw baby ook op uw zenuwen drukken. Plotselinge spierkrampen kunt u niet alleen in uw benen hebben, maar ook in uw zitvlak, heupen, zelfs in de spieren van uw bovenbuik. Dat wordt nog extremer als u gestresseerd bent. Stress 'vreet' magnesium, waardoor u in moeilijke periodes zeker voor voldoende magnesium moet innemen.

Kom meer te weten over magnesium en het belang ervan.

Voorbereiding op het leven met een kind

Uw gedachten dwalen nu waarschijnlijk vaak af naar uw baby. Het is nu tijd om de kinderkamer te plannen of aanpassingen uit te voeren. Uw baby kan vanzelfsprekend aanvankelijk in uw slaapkamer slapen. Een bijzetbed is ideaal en handig om 's nachts borstvoeding te geven.

Een overzicht van de beste tips

  • Eet in uw hectische dagelijkse leven liefst verschillende kleinere maaltijden. Zo heeft u continu energie en is deze goed verdeeld.
  • Om voldoende magnesium op te nemen, kunt u bijvoorbeeld noten, volkoren graanproducten, peulvruchten, spinazie en koolrabi eten.
  • Zorg dat u voldoende drinkt: liefst één glas per uur. Probeer maar eens!
  • Ga in uw vrije tijd in de frisse lucht wandelen. Zo vermindert u spanningen en klachten in uw rug.
  • Breng een bezoek aan de kraamafdeling van de ziekenhuizen die in aanmerking komen voor de bevalling.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Hulp bij rugklachten

Als uw rugklachten blijven aanhouden, bestaan er naast de gebruikelijke bewegingstherapie ook alternatieve mogelijkheden, die vaak meteen uw klachten verhelpen.

Acupressuur kan uw pijn verminderen of volledig wegnemen. Daarbij worden punten door druk beïnvloed, zodat de pijn mindert. Acupressuur gebeurt via energiebanen, de zogenoemde meridianen – net als bij acupunctuur.

Een andere nuttige methode zijn medi-tapes. Deze elastische, zelfklevende banden worden zodanig op de pijnlijke plaats geplakt, dat ze de betreffende spieren continu masseren. De tapes met verschillende kleuren stimuleren de spieren of kalmeren deze net.

Vraag aan uw arts naar een sporttherapeut, die deze methodes vaak in zijn praktijk toepast. Ook uw vroedvrouw kan u hierover informatie geven, misschien is ze zelf opgeleid in deze geneesmethodes.

Blijf desondanks regelmatig bewegen en volg in een fitnessstudio of in de praktijk van uw vroedvrouw trainingen, speciaal gericht op zwangere vrouwen. Zo blijft u beweeglijk, kunt u stapsgewijs uw klachten verhelpen en nieuwe klachten voorkomen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.