Skip to main content

Zwangerschapskalender

28e week van de zwangerschap: het immuunsysteem begint te werken

In de 28e week van de zwangerschap bent u in de eerste week van de zevende maand. Voor u en uw kind begint nu het laatste hoofdstuk van uw zwangerschap. Het derde trimester is het langste en loopt van de 28e week tot de 40e week van de zwangerschap.

Grootte en gewicht van de baby in de 28e week van de zwangerschap

In de 28e week van de zwangerschap is uw baby al 37 tot 37,2 cm groot, ongeveer zo groot als een prei. Zijn gewicht heeft nu de mijlpaal van een kilo bereikt: 1000 tot 1100 g. Tot aan zijn geboorte zal de baby nu niet meer zoveel groeien, hij zal echter nog aanzienlijk in gewicht toenemen.

Ontwikkeling van de baby

In de 28e week van de zwangerschap neemt de baby doorheen de placenta afweerstoffen uit het bloed van de moeder op. Dat is de eerste belangrijke stap voor de werking van het immuunsysteem van het kind en de stimulans waardoor uw baby zelf afweerstoffen tegen ziekteverwekkers kan aanmaken.

Ontwikkeling van de hersenen

Bij de ontwikkeling van de hersenen gebeurt nu het fijne werk. De groeven worden steeds dieper. Door het grotere waarnemingsvermogen van de baby is er nu meer hersenactiviteit. Men zou de stromen kunnen meten die door de zenuwen van het prikkelgeleidingssysteem ontstaan. Bij mensen worden deze hersenstromen gemeten met een EEG, een elektro-encefalogram.

Ontwikkeling van de longen

De longen van uw kindje zijn ondertussen beter gerijpt. De takken van de bronchiën hebben zich nog vertakt, zodat na de geboorte de lucht door het hele longweefsel kan stromen. De longblaasjes, de zogenoemde alveolen, zijn gevormd. Die zijn cruciaal voor de gasuitwisseling tussen de ingeademde verse, zuurstofhoudende lucht en de gebruikte lucht uit het organisme. Een speciale stof (surfactant) die nu gevormd wordt, zorgt ervoor dat de longblaasjes bij het inademen niet aan elkaar blijven plakken. Dat is de oppervlaktebescherming van de longen.

De baby blijft zijn ademhaling trainen door vruchtwater in te slikken. Daarbij kan hij wel eens de hik krijgen, wat u duidelijk kunt merken aan de kleine schokjes in uw buik.

Als uw baby te vroeg ter wereld zou komen, is de overlevingskans nu vrij hoog.

Ontwikkeling van de ogen

De ogen van de baby ontwikkelen zich verder. Als uw baby slaapt, sluit hij zijn oogjes. Als hij wakker is, zijn de oogjes open. Ondertussen kan hij een onderscheid maken tussen licht en donker, wat zijn slaapritme beïnvloedt. Ook kleuren en vormen kan hij vaag waarnemen. In de volgende stappen van zijn ontwikkeling zal hij scherper kunnen zien. Bij de geboorte is zijn zicht echter nog niet volledig afgewerkt. De rijping en ontwikkeling daarvan zijn pas na zijn tweede levensjaar voltooid.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 28e week van de zwangerschap

Op het einde van de zevende maand bent u al behoorlijk wat bijgekomen. Ook uw babybuik is gegroeid, waardoor uw zwaartepunt verplaatst en de waarneming van uw lichaam veranderd is. Probeer dat te compenseren door bewust te bewegen. In de 28e week van de zwangerschap heeft u steeds vaker last van klachten, te wijten aan de gewichtstoename en de groeiende buik.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Slaapproblemen zijn mogelijk

Door uw grotere buik heeft u het steeds lastiger om comfortabel te liggen. Daardoor kunt u 's nachts niet goed slapen of doorslapen. U wordt steeds wakker of uw slaap is verstoord om een betere positie te vinden. Ontdek de beste tips om tijdens de zwangerschap te slapen.

Tip van een vroedvrouw

"Slaap op uw zij en leg een kussen onder uw buik. Zo 'trekt' hij niet zo erg naar beneden. Dat ligt comfortabeler." Dorothee Kutz, vroedvrouw

De fundushoogte van de baarmoeder, dat is de groei van het orgaan naar boven toe, ligt in de 28e week van de zwangerschap exact tussen de navel en de ribboog.

Meer bewegingen van het kind

IUw baby benut de plaats die hij in de baarmoeder nog ter beschikking heeft, voor intensieve spelletjes en trainingen. Die oefeningen kunnen u soms uit uw slaap of concentratie houden. De krachtige bewegingen zijn ook aan de buitenkant goed zichtbaar: kleine welvingen door de druk van een voetje of handje. Als u in verwachting bent van een meerling is dat uiteraard nog intenser.

Ook uw partner of grootouders kunnen nu plezier beleven aan het contact met de baby. De positie van het kind ligt in de 28e week van de zwangerschap nog niet duidelijk vast. Op dit moment bevindt uw kind zich nog waar het wil.

Duidelijke oefenweeën

Uw buik blijft oefenen voor de geboorte en traint voor de eerste weeën. Daardoor wordt die vaak op onvoorspelbare momenten hard. Zo een harde buik duurt ongeveer een minuut en is niet pijnlijk of gevaarlijk voor de baby.

Baarmoeder drukt op de organen

Nachts kunt u niet doorslapen, overdag moet u veel vaker naar het toilet. Het gewicht van de baarmoeder en het kind drukken op uw blaas en verminderen daardoor de beschikbare inhoud ervan. U voelt nu vaker aandrang en merkt ook de druk van de baarmoeder op andere organen, waardoor u last heeft van oprispingen of pijn aan uw nieren.

Pijnlijke benen

Gezwollen voeten en enkels, dikke benen – vooral in de zomer – en spierkrampen zijn steeds vaker voorkomende klachten. Zorg goed voor uzelf! Hoe doet u dat?

  • Rust vaker uit.
  • Denk aan een gezonde voeding met veel magnesium.
  • Leg uw benen vaker omhoog.

Zo kunnen het bloed en de weefselvloeistof beter circuleren en blijven ze niet 'hangen' in de onderste ledematen.

Verneem meer over de voedingsstoffen die u nu nodig heeft om dergelijke klachten te verminderen of te voorkomen.

Een overzicht van de beste tips

  • Als u gezwollen en pijnlijke benen heeft, biedt een verkoelend kompres met koud water en wat appelazijn verlichting.
  • Bij slaapproblemen helpen kruiden, zoals lavendel en melisse. Etherische oliën met sinaasappel en rozen maken u evenwichtiger, vanille is rustgevend en bevordert de concentratie.
  • Als u kruiden gebruikt, bijvoorbeeld bij aromatherapieën, gaat u best altijd na of deze geschikt zijn tijdens de zwangerschap.
  • Om spataders en spierkrampen te voorkomen, kunt u adertraining doen door bewust op uw tenen te lopen, even zo te blijven staan en uw voet dan weer bewust neer te zetten. Voor de training van uw zijdelingse beenspieren helpt een voetwip.
  • Nu beginnen de meeste cursussen als voorbereiding op de bevalling. Neem daarvoor tijd. Aan de instructeur kunt u alles vragen, waarover u dagelijks piekert.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Hulp bij spataders

Als u vaak last van uw benen heeft of al voor de zwangerschap spataders had, vraagt u uw arts naar de medische relevantie. Als u een genetische aanleg heeft voor spataders en het dus niet louter om een optisch fenomeen gaat, zal uw arts u verder advies geven. Om trombose te vermijden, is soms therapie nodig. In dat geval en aangepast aan uw beroep, kan een eerste stap zijn om bij het staan en lopen compressiekousen te dragen. Door hun hoge elasticiteit voorkomen die dat het bloed naar uw benen afzakt.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.