Zwangerschapskalender
27 week van de zwangerschap: de baby begint aroma's waar te nemen
Grootte en gewicht van de baby in de 27e week van de zwangerschap
Met een gemiddelde lengte van 36 – 36,6 cm is de baby in de 27e week van de zwangerschap ongeveer zo groot als een behoorlijke courgette. Het gewicht van het kleine wezentje komt nu met 940 g dicht in de buurt van een eerste kilo – bijna evenveel als een pak bloem. Het gewicht en de lengte zullen in de komende weken nog aanzienlijk toenemen: het gewicht zal nog verdrievoudigen. Uw baby heeft steeds meer de afmetingen, waardoor hij in vorm is voor de geboorte en voor het leven buiten de baarmoeder.
Ontwikkeling van de baby
In de 27e week van de zwangerschap kan uw baby met zijn ogen niet alleen licht en donker onderscheiden; hij kan zijn oogjes met zijn ooglid nu ook weer openen en sluiten. De komende tijd oefent uw baby dit knipperen.
Door de vorming van smaakknopjes in zijn tong is de baby nu ook in staat om aroma's uit het vruchtwater te proeven. Welke dat zijn, hangt hoofdzakelijk van uw voeding af. De aroma's die u eet, komen deels in het vruchtwater terecht en geven het smaak.
De ontwikkeling van het zicht en de smaakzin hangt nauw samen met de ontwikkeling van de hersenen. Het oppervlak daarvan was voordien nog glad, maar in de 27e week van de zwangerschap verschijnen de eerste typische groeven, waardoor de denkfunctie en zintuiglijke waarnemingen mogelijk worden.
De verhoudingen van het kleine wezentje ontwikkelen zich steeds verder tot de vorm van de baby bij zijn geboorte. Het hoofdje groeide de voorbije weken continu, maar deze groei vertraagt nu en past zich aan het lichaam aan. Op dit moment heeft de baby nog geen onderhuids vetweefsel. Daarom is zijn huid over zijn hele lichaam nog verschrompeld. Dat verandert bij de vorming van vetcellen, zodat een pasgeboren kind er niet meer zo gerimpeld uitziet. Vanaf nu tot aan de bevalling zal uw kind behoorlijk bijkomen. Bovendien zal uw baby de komende weken een enorme groeispurt doormaken. Dat zult u duidelijk merken aan de gewichtstabel in uw zwangerschapsboekje.
Uw kind heeft al een mooi ritme gevonden tussen rusten en wakker zijn. Dat ritme heeft echter weinig gemeen met het slaapritme van de moeder ... Uw baby is net vaak actief als u even wil rusten of slapen. De reden hiervoor is eenvoudig: uw lichaam oefent nu al voor de geboorte van uw kind. De hormonen die bij de geboorte een belangrijke rol spelen, zijn in afgezwakte vorm actief als de moeder rust. De baby reageert op die invloed. Hij blijft wakker en wordt aangezet tot lichamelijke activiteit, aangezien dat voor zijn geboorte even belangrijk is als de arbeid van uw eigen lichaam.
De longen van uw baby zijn ondertussen gerijpt, zodat zijn overlevingskansen bij een vroeggeboorte vrij goed zijn. Als prematuurtje zou uw baby in de 27e week van de zwangerschap weliswaar nog beademd moeten worden, maar voor grotere levensgevaarlijke gevolgen hoeft u niet meer te vrezen.
Zo gaat het met de aanstaande mama in de 27e week van de zwangerschap
Uw babybuik groeit en u voelt zich in de 27e week van de zwangerschap prima. De baby houdt u nu al goed bezig. Net als u wil rusten of slapen, begint de baby stevig te bewegen. Langzaam wordt het voor uw baby in de baarmoeder wat krap, wat u duidelijk merkt aan de schopjes van uw kind tegen uw buikwand. Voor zijn training heeft het kind langzaam wat te weinig plaats in uw buik. Als u in verwachting bent van een meerling, is dat gevoel nog intenser. De schopjes kunnen af en toe al pijnlijk zijn.
Door de voortdurende groei van de baarmoeder en de bewegingen van het kind worden uw banden erg op de proef gesteld. U heeft een trekkend gevoel in uw onderbuik en pijn in uw onderrug. Dat zijn de meest voorkomende klachten in de 27e week van de zwangerschap. Misselijkheid door zwangerschapshormonen is nu normaal gezien voorbij, aangezien uw organisme zich aan de situatie aangepast heeft.
Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen
Meer trek
U heeft nu elke dag meer trek en zelfs hongeraanvallen. Uw lichaam en de baby hebben extra calorieën en voedingsstoffen nodig. Als u inkopen doet, doe dan gerust wat kleine snacks in uw winkelkarretje. Gezonde tussendoortjes bevatten geen lege calorieën en weinig suiker: ideaal zijn bijvoorbeeld noten, fruit, af en toe yoghurt of smoothie. Let op uw gewichtstoename, maar eet soms ook gewoon eens waar u zin in heeft.
Duidelijke oefenweeën
Meer trek
U heeft nu elke dag meer trek en zelfs hongeraanvallen. Uw lichaam en de baby hebben extra calorieën en voedingsstoffen nodig. Als u inkopen doet, doe dan gerust wat kleine snacks in uw winkelkarretje. Gezonde tussendoortjes bevatten geen lege calorieën en weinig suiker: ideaal zijn bijvoorbeeld noten, fruit, af en toe yoghurt of smoothie. Let op uw gewichtstoename, maar eet soms ook gewoon eens waar u zin in heeft.
Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw
Keuze van de geboorteplaatss
In de 27e week van de zwangerschap en later denkt u best intensief na over de plaats waar u uw baby ter wereld wil brengen. Vraag advies aan uw gynaecoloog of vroedvrouw: zij hebben veel ervaring met kraamklinieken en geboortehuizen in uw omgeving. U kunt ook een zelfstandige vroedvrouw vragen om u bij te staan bij een thuisbevalling. Dat kan alleen als uw zwangerschap probleemloos verloopt. Deze vroedvrouw begeleidt u gedurende de zwangerschap, waardoor u een vertrouwensband kunt opbouwen. U kunt uw wensen en twijfels bespreken, waardoor u zich rustiger zult voelen. Vraag ook advies aan uw gynaecoloog of vroedvrouw over de kraamklinieken en geboortehuizen die u overweegt.