Skip to main content

Zwangerschapskalender

26e week van de zwangerschap: de baby oefent zijn ademhaling

Grootte en gewicht van de baby in de 26e week van de zwangerschap

Gemeten van zijn schedel tot zijn hiel is uw baby in de 26e week van de zwangerschap al 35 – 36 cm groot, ongeveer zoals een spaghettipompoen. Uw baby weegt nu 750 – 900 g en komt dicht in de buurt van een kilo.

Uw kindje heeft nog steeds voldoende plaats om zich te kunnen draaien en uit te rekken. Dat wordt voor de baby echter elke week moeilijker en voor u lastiger.

Ontwikkeling van de baby

In de 26e week van de zwangerschap gaan bij de baby de neusvleugels open. Het ongeboren kind start nu met een soort voorlopige ademhaling, die het tot aan de geboorte nog heel goed moet trainen. De baby ademt het vruchtwater in door het langs zijn neusvleugels op te zuigen. Na de geboorte doet uw kind dan exact hetzelfde met lucht.

Deze week ontwikkelt zich het zicht van uw kind. De ogen zijn nu goed verbonden met de bevoegde delen in de hersenen die optische prikkels verwerken. Daarom kan uw baby al licht, donker en vormen onderscheiden.

Bij veel lichtinval op uw buik, zoals in de zomer in de zon, zal uw baby ofwel schrikken en wakker worden, ofwel zich zachtjes bij u melden.

Uw kindje leeft steeds vaker volgens waak- en rustfases. Als u het kleintje voelt bewegen, is het wakker en actief. Als het rustig is in uw buik, slaapt de baby en voelt u enkele uren geen beweging. Ook als u een meerling verwacht, duurt de rustpauze van de kindjes nu langer. Al in uw lichaam doen meerlingen meestal hetzelfde en passen ze hun gedrag aan hun broertje of zusje in de buik aan.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 26e week van de zwangerschap

Bij zwangere vrouwen vermeerdert de buikomvang heel uiteenlopend. Als dit al uw tweede zwangerschap is, zult u merken dat uw buik sneller groeit dan bij de eerste zwangerschap. Het weefsel is namelijk al wat uitgerekt. Sommige vrouwen hebben van nature een losser weefsel, waardoor hun buik sneller uitzet dan bij vrouwen met een vaster weefsel. Ook de positie van het kind, de hoeveelheid vruchtwater enz. beïnvloeden de vorm en grootte van uw buik.

De groei van uw buik is ten slotte ook gewoon een kwestie van aanleg. U zal in ieder geval merken dat uw buik vanaf de 26e week van de zwangerschap zo veel groeit dat u eventueel een holle rug maakt. Fysiologisch is dat weliswaar normaal, maar deze verkeerde houding veroorzaakt vaak rugpijn. Door consequent op uw houding te letten en met gepaste oefeningen kunt u een holle rug vermijden.

Tip van een vroedvrouw

„Een zwangerschapsband kan helpen. Deze ondersteunt uw buik, waardoor die minder naar beneden hangt." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Maag-darmstoringen

Door de druk van de baarmoeder op uw organen zijn irritaties van het maag-darmkanaal mogelijk. U kunt na het eten een gevoel van volheid hebben, maar ook last van oprispingen en misselijkheid. De reden hiervoor is de beperkte omvang van uw maag. Zwangere vrouwen hebben een slechter immuunsysteem, omdat hun organisme volledig in beslag genomen wordt door de zwangerschap. Zorg daarom voor voldoende verse levensmiddelen en een hygiënische bereiding van het voedsel om infecties te voorkomen. Vergeet ook niet dat er 'verboden levensmiddelen' zijn.

Zwangerschapsstriemen

In principe kunt u zwangerschapsstriemen niet volledig vermijden. Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel erger op de proef gesteld dan in gelijk welke andere periode in uw leven. Afhankelijk van uw genetische aanleg en uw buikomvang treden zwangerschapsstriemen in meer of mindere mate op: deze scheurtjes in het huidweefsel zijn te wijten aan de spanningen in de huidlaag.

U kunt ook dagelijks een crème aanbrengen. Creëer uw eigen wellnessritueel, zodat u jeuk en zwangerschapsstriemen voorkomt.

Deen overzicht van de beste tips

  • Maak een afspraak bij uw tandarts, want een nauwgezette opvolging is zeker tijdens de zwangerschap belangrijk.
  • Vervolledig het lijstje met wat u voor de baby wil en moet kopen. U denkt aan steeds meer dingen die u nodig heeft voor uw pasgeborene.Dit is het beste moment om een kinderkamer in te richten.
  • Ga op zoek naar gepaste borstvoedingskleding of koop bovenstukken die borstvoeding vereenvoudigen. Wie weet hebben vriendinnen nog wat liggen of kunt u tweedehandskleding kopen – deze kleding heeft u namelijk echt niet lang nodig.
  • Profiteer van de periode voor de bevalling om met vrienden af te spreken. Misschien biedt iemand hulp aan voor de eerste weken met uw baby of meldt iemand zich als babysitter voor uw oudere kind tijdens de geboorte.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Het is volkomen normaal als u tijdens uw zwangerschap vragen, zorgen en angsten heeft. Deze fase in het leven van een vrouw is uiteindelijk een uitzonderlijke situatie. Vooral in een eerste zwangerschap komt er veel nieuws op u af. U bent nog nooit zwanger geweest en moet zich inleven.

Wees niet bang om al uw vragen aan uw gynaecoloog of vroedvrouw te stellen en profiteer ook van de ervaringen van vrouwen die al moeder zijn.

Frequentie van bewegingen van het kind

Als u niet zeker bent of de frequentie en intensiteit van de bewegingen van uw baby normaal zijn, spreek er dan over met uw gynaecoloog of vroedvrouw. Hij/zij kan uw waarnemingen kaderen en de vitale waarden van het kind controleren. Over het algemeen mag u vertrouwen op uw gevoel. Uw moederlijke intuïtie is al aanwezig – vertrouw erop.

Als u twijfelt, noteert u de bewegingen in de loop van een dag. Meestal zijn baby's op sommige dagen rustig, op andere dagen uitermate actief. Pas als u meer dan 24 uur geen of nauwelijks bewegingen waarneemt, vraagt u uw gynaecoloog of vroedvrouw om het welzijn van uw kind te controleren.

Tip van een vroedvrouw

"Als u enkele uren het kind niet meer voelt bewegen, drinkt u twee grote glazen water, eet u iets of doet u enkele kniebuigingen. Door de geluiden van uw darmen en/of uw bewegingen wordt uw kind wel wakker." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Belangrijke waarden laten testen

Bespreek met uw arts opnieuw uw hemoglobinewaarden (Hb) als indicator voor ijzer in uw bloed. Voor uw eigen welzijn mag de Hb niet dalen onder een bepaalde grens.

Ook een evenwichtige bloedsuikerspiegel is essentieel voor de zwangerschap en uw kind. Zorg daarom voor een beperkte inname van suiker uit uw voeding. Zo garandeert u stabiele bloedsuikerwaarden.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.