Skip to main content

Zwangerschapskalender

25e week van de zwangerschap: eerste oefenweeën bereiden u voor op de bevalling

Grootte en gewicht van de baby in de 25e week van de zwangerschap

Met zijn 34 – 35 centimeter is uw baby in de 25e week van de zwangerschap al zo groot als een knolselder. Het ongeboren kindje weegt nu ongeveer 750 g. Op een week tijd is er alweer 50 g bijgekomen. Die gewichtstoename blijft gelijk tot aan de geboorte: elke week ongeveer 50 g.

SAls u een meerling verwacht, verloopt de gewichtsontwikkeling van de baby's uiteraard wat anders. Zij komen elke week iets minder bij.

Uw baby heeft in de 25e week van de zwangerschap nog steeds voldoende plaats voor zijn favoriete en belangrijke turnoefeningen. Het wordt echter langzaam wat krapper – binnenkort is er geen ruimte meer om uitgebreid te trainen. Vanaf nu is de situatie voor uw kind in uw buik wat minder comfortabel. Dat zult u als moeder ook week na week merken.

Ontwikkeling van de baby

In deze 25e week van de zwangerschap zijn de ogen van uw baby volledig ontwikkeld. Uw kindje opent af en toe zijn oogjes. Alleen de pigmentering, de kleur van de iris, is nog niet voorhanden. Toch staat de kleur van de ogen al bij de bevruchting vast op basis van de genetische constellatie van moeder en vader.

In de binnenste huidlagen vormt zich het capillaire systeem met minuscule bloedvaten, de zogenoemde capillaire vaten of haarvaatjes. Die transporteren zuurstofrijk bloed en voorzien de huid van belangrijke voedingsstoffen. Omdat de doorbloeding van de huidlagen op gang komt, krijgt de huid steeds meer kleur en wordt deze rozeachtig.

Het evenwichtsgevoel van uw baby ontwikkelt zich verder, zodat hij nu zijn bewegingspatroon verfijnt en zijn bewegingen gracieuzer en doelgerichter zijn.

De arts kan de longrijping prima beoordelen op een echo. Dat is cruciaal als het risico op een vroeggeboorte bestaat. De longen van het ongeboren kind kunnen namelijk met geneesmiddelen vroegtijdig tot rijping gebracht worden.

Tijdens actieve fases verandert uw baby constant zijn positie. Als hij rust, gaat hij meestal 'zitten' door zijn knieën tegen zijn borst te houden.

Lungenreifung des Babys

De complexe ontwikkeling van beide longen is volop bezig. Het longweefsel met de typische kanalen heeft zich al in de 16e week van de zwangerschap gevormd. Longen zijn voor uw baby onmisbaar om na de geboorte, zonder zuurstof uit de navelstreng, zelfstandig te kunnen ademen.

In de 25e week van de zwangerschap zijn de longen daarvoor nog niet rijp genoeg. De overlevingskansen van uw baby zouden miniem zijn. Neonatologen, deskundig opgeleide specialisten, leggen zich toe op de behoeften van pasgeboren en vroeggeboren kindjes en doen er alles aan om de overlevingskansen te verhogen.

De arts kan de longrijping prima beoordelen op een echo. Dat is cruciaal als het risico op een vroeggeboorte bestaat. De longen van het ongeboren kind kunnen namelijk met geneesmiddelen vroegtijdig tot rijping gebracht worden.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 25e week van de zwangerschap

In de 25e week van de zwangerschap is er continu beweging in uw buik. Ondertussen herkent u misschien al of er een armpje of voetje tegen uw buikwand duwt en ziet u een uitstulping. Uw baby is nu al vrij sterk. Als hij tegen een orgaan schopt, kan dat best pijnlijk zijn.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Buikpijn

Buikpijn in de zwangerschap kan diverse redenen hebben: de druk van de baarmoeder op naburige organen, een overbelaste maag, een overvolle blaas of winderigheid in de darm. Raadpleeg uw arts bij ernstige pijn.

Tip van een vroedvrouw

"Als u veel last heeft van zulke klachten, eet u best vaker kleinere maaltijden. Zo zet uw maag niet te veel uit." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Oefeningen voor de bevalling

Oefeningen voor de bevalling

In de 25e week van de zwangerschap merkt u misschien dat uw buik soms hard wordt. Dat kan gebeuren op uiteenlopende momenten en volledig onaangekondigd. Door deze zogenoemde 'oefenweeën' bereiden uw spieren zich voor op de nakende bevalling.

Deze harde buiken kunnen af en toe wat onaangenaam aanvoelen en onderbreken uw werk vermoedelijk even – maar wees niet ongerust, meestal is het niet pijnlijk. Het is eigenlijk een samentrekking van de baarmoeder. De intensiteit van de oefenweeën is echter nog onvoldoende om een kind op de wereld te zetten. De hormonen die de bevalling in gang zetten, zijn namelijk nog niet vrijgekomen. Daarom veroorzaken deze oefenweeën ook nog geen ontsluiting van de baarmoedermond.

Het is bewezen dat oefenweeën beïnvloed kunnen worden door de psychische ingesteldheid van de aanstaande moeder. Door stress en emotionele overbelasting kunnen harde buiken sterker of frequenter voorkomen. Raadpleeg in dat geval een arts om uit te sluiten dat de contracties de baarmoedermond niet veranderen.

Een overzicht van de beste tips

  • Zorg voor regelmatige rustpauzes.
  • Maak zelf 'energieballen' uit kleingesneden dadels, vijgen, cashewnoten, cacaopoeder en kokosolie als snelle energiebron voor tussendoor.
  • Gebruik geen geparfumeerde inlegkruisjes, als u afscheiding heeft.
  • Slaap op uw zij, zodat het gewicht van de baarmoeder niet op uw inwendige organen en andere bloedvaten drukt.

Heeft u al nagedacht over een naam voor uw kindje? Schrijf gerust uw ideeën eens op! U kunt ook inspiratie opdoen tussen onze populairste babynamen.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Als u niet zeker bent of uw oefenweeën echt onschuldig zijn, vraagt u advies aan uw arts of vroedvrouw. Hij/zij kan u ook geruststellen door bij een vermoeden van vroegtijdige echte weeën een cardiotocografie (CTG) te maken en de baarmoedermond te onderzoeken.

Intensiteit van de oefenweeën

Als u niet zeker bent of uw oefenweeën echt onschuldig zijn, vraagt u advies aan uw arts of vroedvrouw. Hij/zij kan u ook geruststellen door bij een vermoeden van vroegtijdige echte weeën een cardiotocografie (CTG) te maken en de baarmoedermond te onderzoeken.

Goed om te weten: Tijdens bijna elke zwangerschap wordt een CTG gemaakt – vaak helemaal op het einde van de zwangerschap. Bij elke controle kunt u luisteren naar de hartslag van het kind. Omdat auscultatie met een stethoscoop pas vrij laat mogelijk is, luistert de arts meestal met een doptone of CTG naar de hartslag. Het voordeel daarvan is o.a. dat ook u als moeder het hartje van uw kind kunt horen kloppen. Een CTG is bij een normale zwangerschap niet voorzien en enkel in welbepaalde situaties nodig, bijvoorbeeld bij een mogelijke vroeggeboorte, vroegtijdige weeën, als u over tijd gaat of bij een onregelmatige hartslag van de baby.

Kleine hoeveelheden voedsel

Vraag advies over hoe u nu het best eet. Uitgebreide maaltijden worden steeds moeilijker en kunnen uw spijsvertering problemen bezorgen. Uw arts geeft u hierover ongetwijfeld nuttige tips, zodat u nog altijd voldoende voedingsstoffen aan uw kind geeft, maar ook uzelf goed voelt.

Energieballen bevatten vezels, bevorderen de spijsvertering en verschaffen u bovendien essentiële vitaminen en mineralen. Ook tijdens de borstvoedingsperiode zijn deze een aanrader, omdat u ze op voorhand kunt klaarmaken en ze onmiddellijk een gezonde energieboost geven.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.