Skip to main content

Zwangerschapskalender

17e week van de zwangerschap: uw baby groeit als kool

Grootte en gewicht van de baby in de 17e week van de zwangerschap

Uw ongeboren kind is in de 17e week van de zwangerschap al 11 – 12 cm groot. Dat kan u het best vergelijken met een peer. Hij weegt nu 140 g – een middelgrote peer weegt ongeveer dubbel zoveel. Deze week van de zwangerschap staat in het teken van groeien, de gestalte van de baby vormen, reflexen en zintuigen ontwikkelen. Binnenkort zal uw kind zwaarder worden en belangrijke vetkussens aanmaken, die absoluut nodig zijn om buiten de baarmoeder te overleven.

Ontwikkeling van de baby

De gelaatstrekken van uw baby zijn in de 17e week van de zwangerschap nagenoeg volledig gevormd. Zijn ogen liggen nu wat meer in het midden en niet meer zo ver naar buiten. Het neusje zich gevormd door kraakbeen. Het kleintje werkt ijverig om een uniek en onmiskenbaar gezicht te creëren..

Uw baby kan nu ruiken, horen en proeven. Door de aanmaak van zintuigcellen begint hij nu geleidelijk ook te voelen. Deze cellen bevinden zich over het hele lichaam en staan in voor de tast. Door het ontwikkelde gehoor kan uw kind bij luide geluiden schrikken. Als u juist op dat moment een echo ondergaat, ziet u hoe het kleine lichaampje samentrekt. Een rockconcert of een actiefilm in de bioscoop zijn daarom geen goed idee meer.

In de 17e week van de zwangerschap is een baby in staat om een onderscheid te maken tussen licht en donker. Dat merkt u als de felle zon op uw buik schijnt: het licht en de warmte wekken de aandacht van uw baby en zetten hem aan tot actie.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 17e week van de zwangerschap

Het leven van een zwangere vrouw in de 17e week van de zwangerschap kent talloze emoties. Net als in de puberteit bevinden uw gevoelens zich vaak op een achtbaan. De reden hiervoor zijn angsten, die vanzelfsprekend de kop opsteken, omdat de aanstaande moeder geconfronteerd wordt met een volledig nieuwe situatie in haar leven. Daarbij spelen niet alleen de zorgen om de gezondheid en het welzijn van de baby een belangrijke rol. U piekert ook over hoe het leven met een baby en als gezin zal verlopen..

Een vrouw die uitkijkt naar haar kind en naar een gezamenlijk gezinsleven, beleeft tegelijk ook onbeschrijflijke momenten van geluk. Vanaf de 17e week van de zwangerschap bekruipt vele moeders een 'nesteldrang'. U denkt nu intensief na over uw leven als mama. De eerste aankopen worden bijvoorbeeld nu gepland of uitgevoerd.

Tip van een vroedvrouw

"Uiteraard wil u voor uw baby alles perfect in orde brengen, maar ... stap voor stap! Aanvankelijk heeft u niet zoveel nodig als u denkt. U kunt heel wat ook nog kopen als uw kind op de wereld is en u merkt dat u echt iets mist." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Die gevoelens spelen ook een rol in uw dromen. Door dromen verwerkt u twijfels en angsten van overdag. Ze bezorgen u de zekerheid dat u sterk bent en alles voor uw kind zult klaarspelen..

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Zwangerschapsdementie

Kent u de situatie? U zet net thee als u gestoord wordt door een telefoontje; na het gesprek weet u niet meer waar uw kopje thee staat. Als u dat bekend voorkomt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is te wijten aan de zogenoemde 'zwangerschapsdementie'. Met gewone dementie heeft dat niets te maken: het beschrijft louter de vergeetachtigheid waar aanstaande moeders vaak last van hebben. Deze is toe te schrijven aan overbelasting. In deze periode, rond de 17e week van de zwangerschap, komen er zoveel nieuwe indrukken, gevoelens en informatie op u af dat de verwerking ervan soms spaak loopt. Ga gewoon gelaten met deze tijdelijke toestand om.

Bewegingen van het kind

In een tweede zwangerschap kunt u vanaf de 17e week zachte bewegingen van het kind waarnemen. Is dit uw eerste kind? Dan moet u nog wat geduld oefenen! Ongetwijfeld vraagt u zich af hoe de bewegingen van een kind aanvoelen. Ze zijn nog het best te vergelijken met zacht krabben of kietelen, wat geleidelijk intensiever wordt. Zwangere vrouwen zijn meestal overgelukkig als ze hun kind voelen bewegen. Hier komt u meer te weten over de bewegingen van uw kind.

Door de snelle groei van uw baarmoeder kunt u af en toe de uitrekkende banden voelen. Dat verloopt niet zonder wat gekraak en getrek. Zolang u geen andere symptomen heeft, is er geen vuiltje aan de lucht. Als u echter frequent pijn heeft, bloedingen of afscheidingen uit uw vagina neemt u meteen contact op met een arts om de ontwikkeling van uw kind niet in gevaar te brengen.

Oefeningen om de bekkenbodem te versterken en de banden te ontspannen, verminderen de pijn door de uitzettende baarmoeder. Beweging is in ieder geval een aanrader voor uzelf en uw kind, omdat het daardoor voldoende zuurstof krijgt.

Spataders in uw benen

Soms merkt u op uw benen kleine adertjes, zogenoemde spataders. Dat is normaal en niets om u zorgen over te maken. Uw lichaam levert nu een grote inspanning en moet een groter bloedvolume verwerken. Hierdoor kunt u soms ook een bloedneus krijgen. Compressiekousen worden aanbevolen.

Steeds ronder babybuikje

IIn de 17e week van de zwangerschap ziet iedereen in uw omgeving dat u een baby verwacht. Uw buik trekt vaak nieuwsgierige blikken. Over het algemeen twijfelt niemand er nu nog aan dat u zwanger bent.

Ook deze maand komt er zo'n 250 g per week bij. Deze gewichtstoename is grotendeels te wijten aan de groei van uw baarmoeder, evenals aan de placenta en het vruchtwater.

In combinatie met de grotere borsten, heupen en buik heeft u in deze 17e week van uw zwangerschap een mooie vrouwelijke figuur. Die weerspiegelt uw geluk en zal u helpen om uw kind na de geboorte met uw moedermelk te voeden.

Een overzicht van de beste tips

  • Het is geen slecht idee om regelmatig uw bekkenbodem te trainen.
  • Beweging in de frisse lucht is perfect.
  • Zorg voor lichte maaltijden met verse ingrediënten.
  • Gemeenschappelijke activiteiten met vrienden zijn relaxerend voor de aanstaande moeder.
  • Begin langzaam met de eerste aankopen voor uw baby.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Doelgerichte oefeningen voor de bekkenbodem

Vraag aan uw gynaecoloog of vroedvrouw oefeningen om uw bekkenbodem te versterken. In de komende maanden moet die namelijk een enorme last torsen. Specifieke oefeningen kunnen bijverschijnselen en symptomen voorkomen.

Spataders ontdekt?

Laat de kleine adertjes op uw benen onderzoeken door een arts of vroedvrouw. Zij zullen vaststellen of de omvang van uw spataders normaal is voor een zwangerschap. Vraag advies over de verzorging van uw benen om deze spataders zoveel mogelijk te beperken.

Voedzame en gezonde voeding

Vraag aan uw arts of vroedvrouw recepten die u gemakkelijk zelf kunt maken. Deze bevatten in het ideale geval veel vezels en voedingsstoffen. Meer informatie over uw voeding tijdens de zwangerschap vindt u bovendien in onze gidsen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.