Skip to main content

Zwangerschapskalender

36e week van de zwangerschap: de baby neemt zijn geboortepositie in

Het kleine wezentje is nu compleet en voorzien van alle zintuigen om meteen de wereld te ontdekken. Als uw kind nu geboren zou worden, zou het een 'late prematuur' zijn, wat inhoudt dat er geen complicaties meer te verwachten zijn. Al op het einde van de volgende week zou uw baby als volgroeid ter wereld komen.

Grootte en gewicht van de baby in de 36e week van de zwangerschap

In vergelijking met de vorige week van de zwangerschap is uw baby weer een volledige centimeter gegroeid. Hij meet nu 47 cm, ongeveer even groot als een wittekool. Met een gewicht van ongeveer 2700 g nadert uw kind zijn geboortegewicht. In de laatste weken voor de geboorte zullen de lengte, maar vooral het gewicht nog toenemen.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby heeft in de voorbije weken van de zwangerschap een behoorlijke vetreserve aangelegd en kussentjes aangemaakt. Zo zal uw kind zijn temperatuur in grote mate zelf kunnen reguleren. Na de geboorte, zeker in de eerste dagen van zijn leven, heeft het toch nog veel warmte nodig van de mama. Het is belangrijk om de baby na zijn geboorte warm te houden, zodat het lichaampje niet onnodig vetreserves verliest om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dan zou de pasgeborene namelijk nog meer gewicht verliezen, dan sowieso het geval is. Een natuurlijke gewichtsafname van 5 tot max. 10% van het lichaamsgewicht is normaal, omdat de moeder minder melk produceert, maar dat is wél colostrum met talloze antilichamen. Pas als de melkproductie op gang komt, is de rijpe, vettige moedermelk beschikbaar. Rijpe moedermelk bevat vetten, die voldoende gewichtstoename garanderen.

Alle organen van het kind, zijn hersenen en zintuigen, evenals de prikkelgeleiding en reflexen, functioneren nu prima, helemaal zoals nodig voor een leven buiten de baarmoeder. Het kind is dus helemaal klaar voor de geboorte en een leven als pasgeborene. Daarom bevindt de kleine bewoner zich in 36e week van de zwangerschap meestal al in de geboortepositie in uw kleine bekken. De indalingsweeën die u vanaf de 36e week van de zwangerschap regelmatig voelt, zijn een actieve ondersteuning van dit proces en brengen het kind tot in het geboortekanaal.

Als u een tweeling verwacht, verloopt dit wat anders. Net als bij een zwangerschap van één kind moet het eerste kind zich in schedelligging bevinden. Het tweede kind volgt dan meestal. In 45% van de tweelingzwangerschappen liggen beide kinderen in de normale geboortepositie, maar wel na elkaar. Als de 'eerste' tweeling door het nauwe geboortekanaal is geraakt, volgt de tweede baby. Daarom verstrijkt er wat tijd tussen de geboorte van het eerste in het tweede kind.

In de 36e week van de zwangerschap neemt de baby de wereld buiten de baarmoeder al zeer goed waar: hij hoort verschillende stemmen, muziek, en voelt duidelijk de inspanningen van zijn moeder. Daarom is het cruciaal om in de laatste fase van de zwangerschap rustig te blijven, u op uzelf en het kind te concentreren en kracht te verzamelen voor de bevalling. Uw baby bevindt zich nu in een beklemmende situatie, die pas bij zijn geboorte zal verbeteren. Hij heeft nu geen weg terug meer. In deze positie kan uw kind niet veel meer bewegen, wat niet betekent dat hij zich niet goed voelt. Hij verzamelt nu kracht voor de volgende grote stap.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 36e week van de zwangerschap

Indien nodig of gewenst wordt u nu vaker onderzocht door uw arts of vroedvrouw. Meestal moet u nu tweewekelijks op controle komen. Regelmatig luistert de arts naar het kloppende hartje van de baby. Een eventuele CTG geeft aan of er al weeën zijn en registreert de hartslag van uw kind. De lengte, het gewicht en de laatste ontwikkelingen van de baby kunnen ook op een echo of door te voelen aan uw buik nogmaals nagegaan worden.

Bij u, de aanstaande moeder, wordt vooral gelet op uw bloeddruk en oedemen. Ook uw gewicht speelt een rol, net als de omvang van uw buik. In de 36e week van de zwangerschap is het aanbevolen om met een vaginale wisser te controleren op groep-B-streptokokken. Als het kind het geboortekanaal passeert, kunnen deze bacteriën een ernstige infectie veroorzaken. Als u positief bent, moet deze ziekte nog voor de geboorte behandeld worden.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Toenemende druk

WAls u al indalingsweeën had, zult u zeker meer druk op uw bekken voelen. Ook de druk op uw blaas neemt toe, omdat deze weeën uw baby naar het kleine bekken duwen, zodat hij zich in de juiste geboortepositie en in het geboortekanaal bevindt. U kunt eveneens last hebben van rugpijn en een melkachtige uitscheiding, te wijten aan de prop in de baarmoederhals. Dat betekent echter nog niet dat de slijmprop volledig is losgekomen en de geboorte nu echt nadert. Als de druk op uw bekken echt te groot en onaangenaam wordt, helpt beweging. Zo wordt uw bekkenbodem losser en voorkomt u spanningen.

Het voordeel van de indalingsweeën is dat u nu weer dieper kunt ademen, omdat de longen minder samengedrukt worden. U voelt zich nu vrijer, kunt beter bewegen en slapen.

Een overzicht van de beste tips

  • Bij grote druk op het kleine bekken helpen cirkelvormige bewegingen met uw heupen. Zo ontspant u uw bekkenbodem en vermindert u de druk.
  • Gebruik natuurlijke inlegkruisjes als u last heeft van afscheiding of stressincontinentie.
  • BLeg de volgende afspraken vast met uw gynaecoloog of vroedvrouw. Vraag ook wat u kunt doen als u twijfels heeft.
  • Doe een beroep op familie en vrienden voor de eerste dagen en weken na de geboorte, zeker bij een tweede of derde kind. Zo kunt u zich volledig op uw baby concentreren, hem leren kennen en beantwoorden aan al zijn behoeften. Ook u moet na de bevalling in de eerste plaats rusten.
  • Als u een babyborrel plant, is dat het juiste moment om u door vrienden te laten verwennen en de eerste geschenken voor het kleintje in ontvangst te nemen.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Regelmatig bloeddruk meten

Door de hormonale situatie en de voeding naar het kind is er bij de moeder in de zwangerschap een hogere bloeddoorstroming. Ook de hartslag en bijgevolg de hartfrequentie verhogen, om het omvangrijke bloedvolume te kunnen transporteren.

De bloeddruk wordt bepaald met een RR-bloeddrukmeter (genoemd naar de uitvinder ervan, Riva-Rocci). De regelmatige controle tijdens de zwangerschap garandeert dat uw baby via het bloed van de moeder voldoende voedingsstoffen en levensbelangrijke zuurstof krijgt.

Aan de hand van de bloeddruk kan ook een te grote belasting van uw lichaam of een acuut probleem vastgesteld worden, dat zich in de late zwangerschap, ongeveer vanaf de 36e week, kan voordoen. Bij complicaties krijgt het kind onvoldoende voedingsstoffen en heeft de moeder gezondheidsproblemen.

Om die redenen zal de gynaecoloog of vroedvrouw regelmatig uw bloeddruk meten en eventueel in uw zwangerschapsboekje noteren. Door deze preventieve maatregel worden complicaties tijdens de zwangerschap tijdig vastgesteld.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.