Skip to main content

Zwangerschapskalender

22e week van de zwangerschap: de baby heeft de helft van zijn lengte bereikt

Grootte en gewicht van de baby in de 22e week van de zwangerschap

U baby heeft in de 22e week van de zwangerschap met ca. 28 cm ongeveer de helft van de lengte bereikt, die hij bij de geboorte zal hebben. Hij is nu ongeveer even groot als een maiskolf en weegt net geen halve kilo: 430 – 475 g. Zijn gewicht is dus nog steeds niet doorslaggevend voor uw eigen gewichtstoename. Tot aan de geboorte zal uw baby nog veel bijkomen. Dat is belangrijk zodat hij zich ook buiten uw moederschoot gezond kan ontwikkelen.

Ontwikkeling van de baby

Uw kind heeft in de 22e week van de zwangerschap al de structuur van een pasgeborene. Hij is alleen nog aanzienlijk kleiner en dunner. De ontwikkeling van de huidlagen is grotendeels voltooid. Toch is de huid verschrompeld, omdat het onderhuidse vetweefsel nog ontbreekt. Dat komt goed in de volgende weken, als uw baby zwaarder wordt.

De lichaamsbeharing van de baby is nu gevormd. Hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen zijn al zoals bij de geboorte. Het verschil is dat die haartjes er eerder uitzien als zachte dons. Dat komt omdat de pigmentering, die onze haren en huid kleur geeft, nog volledig ontbreekt.

Onder het tandvlees van de baby ontwikkelen zich nu de eerste melktanden. Die komen ongeveer 6 tot 9 maanden na de geboorte door.

De proporties van de ledematen (armen en benen) zijn in verhouding tot het hele lichaam anatomisch correct. De 22e week van de zwangerschap staat niet zozeer in het teken van groei, dan wel van gewichtstoename.

De komende tijd wordt in sneltempo vetweefsel gevormd. Zo kan uw baby na de geboorte zijn temperatuur reguleren. Eenvoudig gezegd: vet wordt omgezet in energie, waardoor warmte gecreëerd wordt.

Uit de gemeenschappelijke bloedsomloop haalt uw baby belangrijke immuunstoffen, die u ooit aangemaakt heeft. Hiermee kan uw kind na de geboorte gezond blijven en zich goed ontwikkelen. Lichte infecties tijdens de zwangerschap, zoals een verkoudheid, kunnen dus ook voordelen opleveren. Alle afweerstoffen die u vormt, zijn bevorderlijk voor de gezondheid van uw kind.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 22e week van de zwangerschap

Meestal voelt u in deze 22e week van de zwangerschap vrij duidelijk de bewegingen van uw baby'tje. Als het de hik heeft, voelt u deze ritmische schokken. Ook anderen kunnen deze bewegingen bijna voelen door hun hand op uw buik te leggen. Dat is een opwindend moment voor de aanstaande vader, die nu ook zelf zijn kind kan waarnemen. Als u uw kind soms weinig of helemaal niet voelt, is dat geen reden tot ongerustheid. Profiteer zelf van deze rustpauzes. Binnenkort komt er een enorme groeispurt aan die u duidelijk zult merken.

Ongetwijfeld stelt u vast dat u weer bijgekomen bent. Dat is volkomen normaal en mag u ook de volgende maanden nog verwachten. In onze gewichtscurve-calculator kunt u nagaan of uw gewichtstoename binnen het aanbevolen bereik ligt. Die kilo's komen eraan op uw buik, heupen, borsten en achterwerk, waar bij vrouwen de vetreserves opgeslagen worden.

Uw gynaecoloog of vroedvrouw zal regelmatig uw gewichtstoename controleren. Dat is een belangrijke aanwijzing voor een goede ontwikkeling van de zwangerschap en van uw kind. Maak u geen zorgen om een kilootje te veel – geniet gewoon van uw zwangerschap!

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Uw lichaam bereidt zich nu intensief voor op de periode na de geboorte en de voeding van de baby. Dat is vooral te merken aan uw borsten: die zijn de voorbije weken niet alleen aanzienlijk gegroeid, ze voelen ook anders aan. U voelt een spanning die veel vergt van uw huid. Kent u de HiPP-bodycrème Mamasanft? Die is speciaal bedoeld voor de behoeften van een belaste huid tijdens en na de zwangerschap.

De borsten bereiden zich voor op het voeden van uw baby

IUw borsten bereiden zich nu specifiek voor op hun functie: borstvoeding geven. Op de tepelhof verschijnen kleine bultjes, de zogenoemde klieren van Montgomery. In de borstvoedingsperiode staan deze in voor de verzorging van de tepelhof. Tijdens het zuigen wordt het weefsel van de tepels erg belast. Uit de klieren van Montgomery komt een vettige substantie, die het weefsel rondom soepel houdt, voedt en wondjes voorkomt. Als u afscheiding van deze stof merkt, kunt u die gewoon met uw vingers over uw tepelhof wrijven. Vaak merkt u hiervan echter niets – de natuur regelt alles voor u.

Spanning en zichtbare blauwe bloedvaten op uw borsten

Door de betere doorbloeding van het weefsel rond de borstklieren kunt u onder de huid blauwe bloedvaten opmerken of kunnen die zelfs wat uitpuilen. Daarover moet u zich helemaal geen zorgen maken. Uw borsten hebben nu een uitzonderlijk goede verzorging nodig. Pijnlijke spanningen kunt u verhelpen door een zachte massage met cirkelbewegingen. Gebruik daarvoor best de verzorgende olie van HiPP. Deze verzacht de pijn en maakt de belaste huid elastischer. Zorg dat uw beha's goede steun bieden, maar dat de bandjes niet snijden. Als u wil, kunt u nu al borstvoedingsbeha's dragen. Als u erg veel pijn heeft, kunt u uw borsten wat verkoelen met een koelpad. Er bestaan speciale koelpads voor borsten, die u ook tijdens de borstvoedingsperiode kunt gebruiken.

Tip van een vroedvrouw

"Etherische oliën of plattekaas zijn goede varianten die u ook tijdens de borstvoeding goede diensten kunnen bewijzen. Behandel altijd enkel de borst zelf, niet de tepelhoven. " (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Een overzicht van de beste tips

  • Gebruik verzorgingsproducten om uw huid te verwennen en elastisch te houden.
  • Ga op zoek naar een goede pediater in uw buurt.
  • Draag een comfortabele en ademende beha, eventueel al een borstvoedingsbeha.
  • Zorg voor comfortabele kleding en gun uw babybuik voldoende vrijheid.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Keuze van de juiste luiers

Na uw bevalling zullen luiers ongeveer twee jaar lang een wezenlijk bestanddeel zijn van uw leven en dat van uw baby. Om een zuigeling te verversen, hebben ouders keuze uit diverse systemen en concepten. U kunt stoffen luiers gebruiken, wegwerpluiers of beide. Let er bij uw zoektocht naar de juiste wegwerpluiers op dat die zacht en aangenaam voor de huid zijn. Dat is het geval voor de Babysanft extra zachte luiers van HiPP. Die zijn ideaal voor de gevoelige babybilletjes. Ook uw vroedvrouw of Kind en Gezin kan u ongetwijfeld waardevolle informatie geven over luiers en het verversen ervan. Onze vroedvrouw, mevrouw Kutz, verklaart in deze gids waarop u bij luiers moet letten.

Tip: Wil u graag al een pak luiers in huis hebben? Eén of twee pakken volstaan. U weet namelijk nog niet hoe groot en zwaar uw baby zal zijn. Sneller dan u denkt is het tijd voor de volgende maat!

Denk na over de plaats waar u wil bevallen.

U kunt uw kind op verschillende manieren en plaatsen ter wereld brengen. In het ziekenhuis kunt u na de bevalling enkele dagen verblijven, of u kunt zogenoemd ambulant of poliklinisch bevallen, d.w.z. dat u en uw baby het ziekenhuis enkele uren na de geboorte verlaten. Voorts moet u beslissen of u het belangrijk vindt dat er in uw ziekenhuis een afdeling neonatologie is. Ook bevallingen buiten het ziekenhuis zijn een optie. Bij een dergelijke geboorte helpt meestal een ervaren, zelfstandige vroedvrouw of verloskundige. Ook een thuisbevalling of bevalling in een geboortehuis is mogelijk.

Vraag aan uw vroedvrouw of gynaecoloog advies over de voor- en nadelen van elke optie. Wissel van gedachten met andere moeders die al op verschillende manieren bevallen zijn. Ook op het forum van de HiPP BabyClub kunt u hiervoor terecht.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.