Skip to main content

Zwangerschapskalender

31e week van de zwangerschap: de beste tijd om de geboorte van uw baby te plannen

De 31e week van de zwangerschap is begonnen, de spanning en opwinding nemen toe: binnenkort komt uw baby ter wereld! Binnen ongeveer 10 weken zult u uw baby eindelijk in uw armen kunnen houden. Ongetwijfeld voelt u zich nu al nauw verbonden met uw kleintje. Stimuleer deze band ook bij uw partner, want binnenkort vormen jullie een gezin.

Grootte en gewicht van de baby in de 31e week van de zwangerschap

In de 31e week van de zwangerschap, bijna op het einde van de achtste maand, is uw baby al aanzienlijk gegroeid: 41,5 – 41,8 cm. Denk even aan een rodekool – die is ongeveer zo groot als uw kindje. Dat is nog niet de lengte die uw baby'tje bij de geboorte zal hebben. Met een gewicht van 1575 g gaat het kindje op weg naar 2 kg. Tot aan de geboorte zal uw baby nog heel wat babyspek aanmaken en dus veel bijkomen. Afhankelijk van de genetische aanleg van de pasgeborene zal zijn gewicht tot aan de geboorte nog verdubbelen.

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling van de longen

Terwijl de baby continu groeit en toeneemt, worden de fijne afwerking en functies van de interne organen verder voltooid. Zo kan het kind in de baarmoeder vanaf de 31e week van de zwangerschap dankzij het beschermende eiwit surfactant zijn longetjes volledig openen, zonder dat de longblaasjes aan elkaar plakken. Interessant: de longen zijn al behoorlijk gerijpt. Als de baby in de 31e week van de zwangerschap geboren zou worden, zou hij niet meer volledig extern beademd moeten worden en zou een ondersteunende beademing volstaan.

Positie innemen

Omdat de plaats in de baarmoeder voor de baby nu te krap geworden is, beweegt hij veel minder. In de 31e week van de zwangerschap heeft het kleintje bovendien een duidelijk slaap-waakritme. In uw buik slaapt uw kind maar liefst 15 uur per dag. U zult gegarandeerd merken wanneer uw baby wakker is door zijn activiteit. Als een stevige stamp van uw baby een orgaan raakt, kunt u even naar adem happen.

Uw kindje ligt nog niet in de definitieve geboortepositie. Geleidelijk legt uw baby zich tegen de wand van uw baarmoeder en brengt hij zijn hoofdje in de richting waarin hij zich door het geboortekanaal zal persen.

Nog voor de weeën beginnen, moet hij de juiste geboortepositie – zijn hoofdje naar de uitgang van de baarmoeder – ingenomen hebben. Vanaf nu zal de gynaecoloog of vroedvrouw de positie van het kindje altijd controleren. De juiste geboortepositie heet 'schedelligging' of 'kruinligging'. 90% van de baby's neemt deze positie automatisch in ongeveer vier weken voor de geboorte.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 31e week van de zwangerschap

U heeft soms torenhoge verwachtingen voor de geboorte. U piekert veel over de geboorteplaats van uw baby. U heeft talloze vragen over het hele gebeuren en over een goede plaats om uw kind op de wereld te brengen. Als dat nog niet gebeurd is, kunt u enkele kraamafdelingen of geboortehuizen bezoeken en de vroedvrouwen leren kennen, die u zullen helpen bij de bevalling en de zorg voor de pasgeborene.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Uw gedachten draaien om uw baby

In deze 31e week van de zwangerschap denkt u vaak over aankopen voor uw baby. U reageert erg emotioneel bij het zien van schattige kruippakjes, truitjes, jasjes en schoentjes. Ook van familieleden zult u ongetwijfeld het een en ander krijgen. Misschien kunt u een geboortelijst overwegen. Wat u voor uw baby nodig heeft, hangt ook af van de maand waarin het kleintje ter wereld komt. Wordt het een zomer- of winterbaby? Vergeet ook niet om voor uzelf enkele cruciale dingen te kopen voor na de bevalling. Binnenkort kunt u alvast uw kraamkoffer voor de geboorte inpakken. Daarin steekt u benodigdheden en kleding voor uzelf en uw baby. Lees hier meer over de eerste benodigdheden van een baby.

Uw lichaam staakt

Soms heeft u het gevoel dat uw lichaam staakt. Uw longen kreunen door het gewicht van uw buik, uw benen worden zwaar en doen pijn en uw rug is gespannen. 's Nachts slaapt u vaak slecht en woelt u in bed, continu op zoek naar een comfortabele positie. Bovendien moet u uw slaap onderbreken voor een toiletbezoek. Zeker na het eten kunt u last hebben van oprispingen. Eet daarom vaker een kleinere maaltijd. Ook uw darmen hebben steeds meer te lijden, omdat de druk van de baarmoeder hun bewegingsritme verstoort. Het valt trouwens niet mee om te gaan zitten of recht te staan. Daarbij houdt u instinctief uw buik en rug vast als ondersteuning. Schoenveters knopen is binnenkort een taakje voor uw partner – of u draagt gemakkelijke instapschoenen.

Incontinentie

Omdat uw bekkenbodem zo op de proef wordt gesteld, werken uw blaasspieren niet meer normaal. Ook het hoofdje van uw schat drukt op uw blaas. Daarom kunt u soms, zeker als uw blaas vol is, bij het lachen, niezen of hoesten enkele druppels urine verliezen. Dit fenomeen op het einde van de zwangerschap verbetert na de bevalling en kan volledig uitblijven door een goede bekkenbodemtraining tijdens het herstel.

Uitpuilende navel

In de 31e week van de zwangerschap wordt uw navel vlakker door de groei van de baarmoeder en de gespannen huid van uw buik. De komende maanden kan uw navel zelfs gaan uitpuilen. Dat is duidelijk zichtbaar als u lichte kleding draagt, zoals in de zomer.

Een overzicht van de beste tips

  • Gebruik een lange schoenlepel om gemakkelijker uw schoenen aan te trekken.
  • Als u last heeft van tijdelijke stressincontinentie door de belasting van uw bekkenbodem, kunt u onderweg maandverband of inlegkruisjes gebruiken voor de veiligheid, om uw slipje te beschermen.
  • Bij de inrichting van de kinderkamer of een kinderhoekje in uw slaapkamer kunt u met kleurrijke voorwerpen leuke accenten zetten.
  • Gebruik voor de muren in uw woning en de kindermeubels niet-giftige verf en lak.
  • Denk na over 'dragen of duwen': gaat u uw baby in de kinderwagen of in een draagdoek transporteren? Vele moeders kiezen voor een gemengde oplossing.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Stamcellen en navelstrengbloed bewaren

Al ongeveer 20 jaar kunnen aanstaande ouders beslissen wat met de placenta gebeurt. In sommige ziekenhuizen kunnen de ouders de moederkoek meenemen naar huis. Steeds meer ouders planten daarop later een 'geboorteboom' of laten hiervan capsules maken.

Ook kunt ook cellen uit de placenta nemen en bevroren opslaan. Deze cellen zijn dan voor uw baby bij ziekte beschikbaar als eigen stamceldonatie.

EHetzelfde geldt voor het bloed uit de navelstreng: ook dat bevat de oorspronkelijke stamcellen van uw baby. Als die ingevroren worden, kunnen ze bij bepaalde ziektes van nut zijn.

Vraag hierover advies aan uw vroedvrouw of gynaecoloog, bespreek dit met een kinderarts en vraag indien gewenst offertes van bedrijven die zich hiermee bezighouden. Zorg dat deze eerlijk, ernstig, veilig en betrouwbaar zijn, want het gaat tenslotte om de stamcellen van uw gezin.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.