Wetenschappelijk interview – veelgestelde vragen aan de dermatoloog

Beantwoord door Dr. med. Christina Schnopp

Kliniek en polikliniek voor dermatologie en allergologie aan de TU München

Vraag 3

Wanneer moet ik mijn baby insmeren? Welke crème moet ik gebruiken voor wat (luiers, wandelen, na het baden)?

Algemene richtlijnen voor het insmeren van baby's zijn moeilijk te maken, omdat het voor de meeste kinderen niet noodzakelijk is om regelmatig ingesmeerd te worden. Echter voor kinderen met een droge huid kan regelmatig insmeren de huidbarrière-functie verbeteren. Een Amerikaanse pilot-studie wijst uit dat in het bijzonder bij kinderen met een genetische belasting het de kans op atopisch eczeem vermindert⁹.

Daarnaast kan het aanbrengen van een verzorgende crème zinvol zijn bij zeer droge lucht (door huisverwarming in de winter) na veelvuldig baden of op bijzonder aangedane gebieden (rond de mond, handen, ...).

Ongeacht het huidtype moet het gezicht bij lage temperaturen tegen de kou worden beschermd met een vetrijke crème.

Wanneer andere beschermende maatregelen (zon vermijden, bescherming door middel van kleding) niet mogelijk of niet voldoende zijn, dan zou een zonnecrème gebruikt moeten worden.

Wondbeschermingscrème voor het luiergebied helpt in veel gevallen erger te voorkomen, wanneer deze bij de eerste tekenen van irritatie wordt toegepast. Sommige ouders zweren bij een regelmatig gebruik van beschermende crèmes om ​​ontsteking in het luiergebied te voorkomen.

 

9) Simpson EL, Berry TM, Brown PA et al. A pilot study of emollient therapy for the primary prevention of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010; 63: 587-93.