Wetenschappelijk interview – veelgestelde vragen aan de dermatoloog

Beantwoord door Dr. med. Christina Schnopp

Kliniek en polikliniek voor dermatologie en allergologie aan de TU München

Vraag 2

Hoe vaak moet ik mijn baby in bad doen? Is alleen water voldoende of zou ik een badproduct moeten gebruiken?

De bad- en wasgewoonten voor baby's zijn zeer verschillend in verschillende landen. Bijvoorbeeld, in Frankrijk worden baby’s elke dag in bad gedaan, terwijl ze in Duitsland alleen een snelle wasbeurt krijgen.

Onlangs zijn de effecten van twee keer per week baden óf wassen met een washandje bij baby's van 7 dagen tot 4 weken oud wetenschappelijk onderzocht⁶. In dit geval waren er slechts kleine verschillen tussen de twee reinigingsprocedures, waarbij de gemeten waarden van de huidbarrière van het luiergebied bij de kinderen die in bad waren geweest aangetoond iets beter waren.

Twee keer per week in bad gaan kan dus worden aanbevolen.

Belangrijk is daarbij de juiste temperatuur van het water en de badkamer. Het water moet tussen de 36 en 38 ° C (lichaamstemperatuur) zijn en de badkamer een aangename 23-25° CIn de eerste paar maanden moeten baby's niet langer in het water dan 5-7 minuten. Bij pasgeborenen moet daarbij aan de genezing van de navel worden gedacht. Het beste is dit te bespreken met uw verloskundige.

Gebruik van een badproduct kan nuttig zijn voor zachte reiniging of om huidirritaties zoveel mogelijk te beperken. Houd in gedachten dat de huidbarrière ook kan worden beïnvloed door zuiver water, in ieder geval tijdelijk. Ideale waslotions en badproducten voor kinderen moeten de huid voorzichtig reinigen, zijn pH-neutraal of licht zuur om de zure beschermlaag van de huid te behouden en mogen de ogen niet irriteren wanneer het daarmee in contact komt⁷.

In een 8-weken-durende studie werd aangetoond dat het gebruik van geschikte badproducten geen negatieve invloed op de functie van de huid had; aantal gemeten waarden waren eigenlijk beter dan in de groep kinderen die alleen met helder water werden gewassen⁸.

Een geschikt badproduct kan daarom worden aanbevolen.

 

6) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

7) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

8) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.