Babyvoeding zoekenRisico op allergie


Uitgebreid product zoeken

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Elk kind heeft zijn eigen slaap- en eetritme en ook -behoefte. Zeker pasgeborenen hebben in de eerste weken nog geen dag- nachtgevoel. Het lichaamsritme van baby's is zeer moeilijk te beïnvloeden. 

Ouders kunnen het kind ondersteunen in zijn ontwikkeling, maar het is het kind dat het tempo bepaalt. Sommige pasgeborenen hebben een sterke inwendige drang tot regelmaat. Deze kinderen slapen vroeg door. Andere baby's hebben maanden lang steeds op een ander tijdstip in de dag en nacht honger of behoefte aan slaap. Ze hebben de hulp van hun ouders nodig om te komen tot regelmaat of een ritme dat voor het hele gezin goed vol te houden is.

Belangrijk is een constant, rustig dagverloop met regelmatige maaltijden, bedtijden en andere activiteiten bv. buiten wandelen of rituelen. Een vast dagverloop, zoals in bad gaan, eten, verhaaltje voor het slapengaan of slaapliedje, hebben een rustgevend effect. Denk erom dat u ook uw eigen energiereserve weer aanvult door evenwichtig te eten, genoeg te drinken en overdag meer rustpauzes in te lassen dan gebruikeli