Babyvoeding zoekenRisico op allergie


Uitgebreid product zoeken

Motorische ontwikkeling

Hier vindt u een overzicht van de stappen in de motorische ontwikkeling welke zich in de eerste 12 levensmaanden voltrekken.

Vergeet echter niet dat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Indien u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw baby, verzoeken wij u contact op te nemen met uw consultatiebureauarts of huisarts.

Leeftijd (ca.) Beweging
Net na de geboorte Reflexen, d.w.z. onbewuste instinctieve reacties, zijn nog heel sterk. Wanneer u uw vinger uitsteekt naar de baby, pakt hij deze meteen beet. Wanneer u over zijn voetzool aait, kromt het voetje zich meteen als om iets vast te grijpen.
3 Maanden Uw baby kan zijn hoofdje op heffen wanneer hij op zijn buik ligt. Eerst maar heel kort en moeizaam, maar hij houdt het steeds langer vol. Uw baby kan iets kort vasthouden.
3-7 Maanden Uw baby begint zich te draaien: eerst naar zijn zij, dan van buik naar rug en dan van rug naar buik. Voorwerpen worden voor het eerst vastgehouden met beide handen, later opgepakt met één hand en doorgegeven naar de andere hand.
7-10 Maanden Het is nu in elk geval tijd om het huis veilig te maken voor uw baby: uw kindje begint zelfstandig te bewegen (kruipen, schuiven), hij leert te gaan zitten zonder hulp. Kleine voorwerpen kunnen voor het eerst tussen duim en wijsvinger gepakt worden (schaargreep), later kan je baby ook, bijvoorbeeld een kruimel of draadje met de vingertoppen van de duim en wijsvinger pakken (pincetgreep).
9-13 Maanden Uw baby kan zelfstandig zitten en vrij in de ruimte.
9-15 Maanden Uw kindje leert zich op te trekken aan meubels en hierlangs te lopen, terwijl hij zich vasthoudt aan de meubels.