•  

  Vraag 1

  Wat is er zo speciaal aan de babyhuid? Kan ik normale huidverzorgingsproducten voor mijn baby gebruiken of heeft de huid van een baby speciale producten nodig?

  Gezonde baby's worden al geboren met een relatief goed ontwikkelde huid. De bovenste lagen van de huid en in het bijzonder de hoornlaag die een grote rol speelt als barrière, zijn bij een baby in de eerste paar maanden veel dunner dan die van een volwassene 1,2. De huidcellen zijn kleiner en delen sneller2, zweet- en vetklieren zijn nog niet volledig ontwikkeld3, daarom functioneert bijvoorbeeld de zweetfunctie nog niet volledig en het vetgehalte van de hoornlaag is lager2.

  Deze structurele verschillen kunnen de doorlaatbaarheid van de huid van de baby verhogen. Het trans-epidermaal waterverlies ( "trans-epidermaal" = door de opperhuid) als indicatie voor de barrièrefunctie van de huid van kinderen, varieert sterk in het eerste jaar (de huid is soms "minder waterbestendig"). De vorming van de barrièrefunctie van de huid duurt ten minste tot het einde van het eerste levensjaar van een baby.

  In vergelijking met de volwassen huid, kan de babyhuid in minder tijd meer vocht op nemen, maar kan dit ook weer sneller verliezen. Een reden hiervoor zouden de lagere natuurlijke vochtinbrengende factoren in de bovenlaag van de huid bij baby's onder een jaar oud zijn4. Evenwijdig aan het hogere percentage water in de bovenste laag van de huid van een baby is er ook een meer uitgesproken (micro-) structuur van de huid, welke de verhouding tussen huidoppervlak en lichaamsgewicht verhoogt.

  In de eerste paar dagen na de geboorte, moet de huid van de baby zich aanpassen van een vochtige omgeving aan een droge omgeving. Gedurende deze tijd verliest de pasgeborene zijn vernix, een mengsel van vet en dode huidcellen die diende als een beschermende laag in de baarmoeder van de moeder. Vanaf de tweede week neemt het watergehalte van de bovenste huidlaag snel toe.

  De pH van de huid van een pasgeborene is neutraal (mogelijk vanwege het mild alkalische vruchtwater), in de eerste dagen neemt dit af, zonder volledig de waarde van een volwassene te bereiken in termen van een "zuurgraadmantel”5. De hogere pH-waarde beïnvloedt verschillende enzymen die dienen om de barrièrefunctie te handhaven negatief, dit kan irritatie veroorzaken, vooral in het luiergebied.

  Dat stelt speciale eisen aan huidverzorgingsproducten voor baby's. Omdat de huid potentieel doorlaatbaar is, en de verhouding van lichaamsoppervlak en gewicht veel hoger is dan bij volwassenen, moeten de ingrediënten in babyverzorgingsproducten bijzonder veilig zijn. Ook moet alles in het werk gesteld worden om te voorkomen dat de huidbarrière kan beschadigen of belemmerd zou kunnen worden in zijn ontwikkeling, bijv. door het veranderen van de pH of oplossen van de huidvetten.

  Bijvoorbeeld traditionele stukken zeep (alkalisch), vallen de huidvetten aan en zijn daarom niet geschikt voor baby’s.

   

  1) Evans NJ, Rutter N. Development of the epidermis in the newborn. Biol       Neonate 1986; 49: 74-80.

  2) Stamatas GN, Nikolovski J, Luedtke MA et al. Infant skin microstructure assessed in vivo differs from adult skin in organization and at the cellular level. Pediatr Dermatol 2010; 27: 125-31.

  3) Agache P, Blanc D, Barrand C et al. Sebum levels during the first year of life. Br J Dermatol 1980; 103: 643-9.

  4) Nikolovski J, Stamatas GN, Kollias N et al. Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. J Invest Dermatol 2008; 128: 1728-36.

  5) Stamatas GN, Nikolovski J, Mack MC et al. Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. Int J Cosmet Sci 2011; 33: 17-24.

 •  

  Vraag 2

  Hoe vaak moet ik mijn baby in bad doen? Is alleen water voldoende of zou ik een badproduct moeten gebruiken?

  De bad- en wasgewoonten voor baby's zijn zeer verschillend in verschillende landen. Bijvoorbeeld, in Frankrijk worden baby’s elke dag in bad gedaan, terwijl ze in Duitsland alleen een snelle wasbeurt krijgen.

  Onlangs zijn de effecten van twee keer per week baden óf wassen met een washandje bij baby's van 7 dagen tot 4 weken oud wetenschappelijk onderzocht6. In dit geval waren er slechts kleine verschillen tussen de twee reinigingsprocedures, waarbij de gemeten waarden van de huidbarrière van het luiergebied bij de kinderen die in bad waren geweest aangetoond iets beter waren.

  Twee keer per week in bad gaan kan dus worden aanbevolen.

  Belangrijk is daarbij de juiste temperatuur van het water en de badkamer. Het water moet tussen de 36 en 38 ° C (lichaamstemperatuur) zijn en de badkamer een aangename 23-25° C. In de eerste paar maanden moeten baby's niet langer in het water dan 5-7 minuten. Bij pasgeborenen moet daarbij aan de genezing van de navel worden gedacht. Het beste is dit te bespreken met uw verloskundige.

  Gebruik van een badproduct kan nuttig zijn voor zachte reiniging of om huidirritaties zoveel mogelijk te beperken. Houd in gedachten dat de huidbarrière ook kan worden beïnvloed door zuiver water, in ieder geval tijdelijk. Ideale waslotions en badproducten voor kinderen moeten de huid voorzichtig reinigen, zijn pH-neutraal of licht zuur om de zure beschermlaag van de huid te behouden en mogen de ogen niet irriteren wanneer het daarmee in contact komt7.

  In een 8-weken-durende studie werd aangetoond dat het gebruik van geschikte badproducten geen negatieve invloed op de functie van de huid had; aantal gemeten waarden waren eigenlijk beter dan in de groep kinderen die alleen met helder water werden gewassen8.

  Een geschikt badproduct kan daarom worden aanbevolen.

   

  6) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

  7) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

  8) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.

 •  

  Vraag 3

  Wanneer moet ik mijn baby insmeren? Welke crème moet ik gebruiken voor wat (luiers, wandelen, na het baden)?

  Algemene richtlijnen voor het insmeren van baby's zijn moeilijk te maken, omdat het voor de meeste kinderen niet noodzakelijk is om regelmatig ingesmeerd te worden. Echter voor kinderen met een droge huid kan regelmatig insmeren de huidbarrière-functie verbeteren. Een Amerikaanse pilot-studie wijst uit dat in het bijzonder bij kinderen met een genetische belasting het de kans op atopisch eczeem vermindert9.

  Daarnaast kan het aanbrengen van een verzorgende crème zinvol zijn bij zeer droge lucht (door huisverwarming in de winter) na veelvuldig baden of op bijzonder aangedane gebieden (rond de mond, handen, ...).

  Ongeacht het huidtype moet het gezicht bij lage temperaturen tegen de kou worden beschermd met een vetrijke crème.

  Wanneer andere beschermende maatregelen (zon vermijden, bescherming door middel van kleding) niet mogelijk of niet voldoende zijn, dan zou een zonnecrème gebruikt moeten worden.

  Wondbeschermingscrème voor het luiergebied helpt in veel gevallen erger te voorkomen, wanneer deze bij de eerste tekenen van irritatie wordt toegepast. Sommige ouders zweren bij een regelmatig gebruik van beschermende crèmes om ​​ontsteking in het luiergebied te voorkomen.

   

  9) Simpson EL, Berry TM, Brown PA et al. A pilot study of emollient therapy for the primary prevention of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010; 63: 587-93.

 •  

  Vraag 4

  Hoe kunt u zere billetjes voorkomen?

  Het belangrijkst zijn algemene maatregelen zoals de luier regelmatig verschonen, voorzichtig reinigen van ontlastingsresten en de luierzone laten drogen voor een nieuwe luier wordt omgedaan. Indien mogelijk uw baby een poosje zonder luier laten trappelen. Bij lichte roodheid helpt wondbeschermingscrème die voornamelijk zink bevat en de huid beschermt tegen verdere irritatie.

  In geval van een werkelijke luieruitslag met een zeer rode huid, vochtige en/ of pijnlijke plekken op de buik en dijbenen, zijn voor de behandeling meestal medische crèmes of oplossingen met ontstekingsremmende en desinfecterende middelen noodzakelijk. Dit kan worden voorgeschreven door uw huisarts, kinderarts of dermatoloog.

 •  

  vraag 5

  Hoe weet ik of de huid droog is? Hoe kan ik neurodermatitis herkennen? Wat kan ik eraan doen?

  Droge huid komt vaak voor in het gezicht van baby’s. De huid is ruwer dan gebruikelijk en schilferig. Als het hele lichaam wordt beïnvloed, blijft het luiergebied meestal onaangetast. Neurodermatitis bij baby’s begint meestal ook in het gezicht, veel kinderen hebben eczeem op de wangen (of jeukende eczeem, een overwegend roodachtig huidirritatie vaak gepaard gaand met jeuk.), hoewel andere gebieden (afgezien van het luiergebied) ook kunnen worden beïnvloed door droge of ontstoken plekken. Regelmatig insmeren met crème en baden in hydraterende olie (Let op: - olie maakt uw baby erg glad en moeilijk vast te houden) helpen de huid meer vocht en vet te absorberen. Irriterende factoren, zoals wol op de huid, schurende labels of naden en gechloreerd water moet worden vermeden.

  Ten laatste: als uw kind begint te krabben of te wrijven, of slecht slaapt, moet u een arts raadplegen voor behandeling.